„Прадо“ је град чије нас улице воде кроз време преко свих континената

Један од највећих и најпосећенијих музеја на свету, мадридски „Прадо“, назван по парку у коме је смештен, основан је пре два века као Краљевски музеј сликарства и скулптуре.

Музеј „Прадо“ је основао Фернандо VII у Мадриду 1818. године, а за јавност је први пут отворен 19. новембра 1819. године. Изложена дела сакупљана су преко 300 година и потичу из различитих уметничких збирки краљева Шпаније којe су припадалe династијама Хабзбурга и Бурбона.

После прогона Изабеле II 1868. године, музеј мења име у „Национални музеј Прадо“, да би у своју богату колекцију потом уврстио бројна нова уметничка дела која су до тада била у поседу шпанских манастира.

Посебно су занимљиве изванредне колекције слика Ел Грека, Франсиска Гоје као и многих других шпанских мајстора какви су били Дијего Веласкез, Хосе де Рибера, Франсиско Зурбаран и Бартоломео Естебан Муриљо.

У „Праду“ се налазе и збирке скулптура античке Грчке и Рима и бројна ремек-дела европских мајстора. Ту је и више од 5.000 цртежа, пар хиљада штампаних копија, хиљаду кованих новчића, ордена и медаља, као и неколико хиљада украсних предмета. 

Међу најчувеније експонате убрајају се Диреров Аутопортрет, Бошов Врт уживања, Веласкезова Предаја Бреде, Тицијанов Карло V у бици код Милберга, Рубенсове Грације и многи други.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 19. нов 2019, 18:58) - Natalija [нерегистровани]

muzej Prado

Prelep i ocaravajuc muzej.Uvek aktuelan i nezaobilazan pri poseti Madrida.