Ко први украде Бенксија, његов Бенкси

Британски уметник, Енди Линк, тврди да је Бенксијева скулптура „Пијанац“ коју ће аукцијска кућа „Сотби“ понудити ове недеље на продају, украдена од њега и да се продаје илегално.

Пијанц је Бенксијев одговор на Роденовог Мислиоца, чувену скулптуру човека задубљеног у мисли, браде ослоњене на руку. Бенксијева скулптура има случно држање, али његов човек изгледа као неко ко се после веће количине алкохола скљокао на столицу, а на глави му стоји саобраћајни чуњ.

Ова скулптура је осванула на малом тругу крај Шафтсбери авеније у цeнтралном Лондону још 2004. године. Наравно, скулптура је постављена без било какве дозволе градских и урбанистичких власти, као и сви остали Бенксијеви радови.

Убрзо, скулптуру је са постоља „киднаповао“ Енди Линк, уметник који предводи „подземну глобалну мрежу активиста“ "Art Kieda" који имају за циљ да „уздрмају савремену уметност“. Полицији је пријавио свој проналазак и тражио откупнину од Бенксија, који му је уместо тражених 5.000 фунти понудио две фунте да купи кантицу бензина и спали скулптуру. Линк је одлучио да Пијанца задржи у својој башти.

У децембру 2015. године Линк је са својом екипом вратио Пијанца на своју првобиту локацију, али га је поставио на клозетску шољу са водокотлићем. Линк је, наводно, полицији пријавио да му је неко однео скулптуру из дворишта док је био одсутан.

Када је аукцијска кућа „Сотби“ у свом јесењем каталогу за продају дела савремене уметности објавила и Бенксијеву скулптуру Пијанца, одредивши јој почетну цену на милион евра, Линк се огласио тврдећи да је скулптура његова.

Надлежни у „Сотбију“ наглашавају да имају законско право да комад понуде на аукцији и да су контактирали надлежне у полицији као и надлежне у рагистру за нестала уметничка дела.
У подацима о власништву, „Сотби“ наводи да је дело „преузето“, што значи да је Бенкси или његови сарадници преузели скулптуру од Линка. У каталогу стоји да је „Дело под нејасним околностима пронађено у складишту Art Kieda“.

Бенксијеви заступници су одбили да коментаришу овај случај, а полиција тврди да се о овој статуи не води било каква истрага.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. нов 2019, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

1mil€

Kad procitam nesto ovako sjetim se onog general i one njegove
"Kad čujem reč kultura (umjetnost) mašim se za pištolj"

(недеља, 17. нов 2019, 19:37) - anonymous [нерегистровани]

Није вредан помена

Позер, и обични плагијат, који је стекао славу са јефтиним триковима и копирањем већ објављених уметника, те такозване политичке изјаве кроз такозвану уметност коју он представља, нису вредне пажње коју му медијске куће приказују. Своју такозвану уметност продаје мултимилијардерима и људима који су директно одговорни за патњу оних које кроз своју уметност као представља.