Петница, речица са највише рибњака и најбољом пастрмком

Уочи Божићњег поста, са првим славама, расте и тражња за рибом. У ужичком крају највећи рибњаци су у бајинобаштанској општини, али најатрактивнији су они на Петници у ужичком селу Потпеће. Ту их има готово на сваких 100 метара, на свега два километра тока речице, од пећине до ушћа у Ђетињу. Зато је Потпеће село у коме се остаје.

Први рибњак калифорнијске пастрмке на Петници саграђен је пре четири деценије, одмах испод саме пећине са највећим отвором на Балкану. Био је то и први приватни рибњак у тадашњој Југославији, каже 80-годишњи Петар Тодоровић, који је ниску рибњака наставио одмах испод, најпре за своје потребе.

„После мало, осладило се и овај проширио“, каже Петар и додаје да су му муштерије из целе Србије, поготову туристи кад дођу на Златибор.

На хладној Петници, која извире из пећине, нанизало се двадесетак рибњака пуних калифорнијске пастрмке.

„Температура воде је отприлике око 10 степени, до 12 до13 лети максимално долази, а зими је константно 10 степени. Тако да, и кад су највећи мразеви, она не заледи, проточна је и због тога успева пастрмка најбоље“, наглашава Иван Цвијановић, власник рибњака у Потпећу.

За Никољдан, Иван очекује да ће продати око тону рибе. Кад нестане, послаће их код комшије. А да им добро иде казује и све више ресторана уз рибњаке.

„Свакако да је пећина као дар природе допринела развоју села, али сигурно не само пећина. Неоспорно је да су рибњаци допринели томе да што више младих у овом селу остаје“, сматра Јасна  Ивановић, председница МЗ Крвавци, Поточање и Потпећ.

„Ја сам први у мојој породици. Скоро сам се оженио, па смо ја и жена планирали, супруга да направимо да се бавимо тиме, да останемо ту, да производимо рибу“, каже Дејан Јовановић из Потпећа.

Дејан очекује да ће прве рибе из свог рибњака продавати већ на пролеће за Ускршњи пост.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 19. нов 2019, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

Nije u redu

Zasto vecina Srba "posti" samo za Nikoljdan? Ili posti ili ne posti. Ne moze zena biti samo tri cetvrtine trudna niti teniser moze da bude dve petine prvo mesto.

(понедељак, 18. нов 2019, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Rad je stvorio coveka

Ko radi ne boji se gladi.