Кокцарска домишљатост из 17. века

Нова археолошка открића показују како су руски коцкари из 17. века смислили веома креативне начине да би избегли казне, с обзиром на строгу царску забрану играња карташких игара.

Цар Алексеј Први Михајлович, који је владао Русијом средином 17. века, строго је забрањивао карташке игре и све остале облике коцкања, што је кажњавано бичевањем или одсецањем ушију прекршиоцима.

Зато су љубитељи ових игара осмислили веома замршене трикове како би избегли да буду ухваћени на делу. Један од тих необичних метода открили су археолози у Псковској области, око 620 километара западно од Москве.

Овог пута истраживачи су пронашли клупе на којима је била изрезбарена табла за играње популарног аљкерка – игре сличне шаху која је такође била забрањена. У случају изненадног упада власти у „подземни казино“ играчи су могли брзо да сакрију игру једноставним седањем на клупу или прекривањем клупе крпаром, објашњавају из регионалног археолошког центра.

Археолози наводе и да су прошле године пронашли већу количину жетона за игру, а сада су открили још један доказ о томе како су Руси из 17. века волели да се забављају.

број коментара 0 Пошаљи коментар