Трабантима и журком на отвореном обележена годишњица пада Берлинског зида

Годишњица рушења Берлинског зида обележена је забавом на отвореном уз ватромет у главном граду Немачке, али и парадом трабаната на граници Баварије и Тирингије.

Обележавајући 30. годишњицу пада Берлинског зида и пркосећи скупим возилима широм света, стотине Немаца су у суботу обележиле историјски догађај парадом аутомобила „трабант” на некадашњем граничном прелазу код села Медларојта. 

Учесници су симболично отворили капију на некадашњем прелазу између Тирингије и Баварске, која је делила Источну и Западну Немачку, кроз коју је прошло 65 трабаната, као и друга возила произведена у Немачкој Демократској Републици под владавином комуниста.

Раније су немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер и канцеларка Ангела Меркел обележили годишњицу уз исказивање захвалности источноевропским суседима што су подстакли мирну револуцију.

После рушења зида, који је готово три деценије раздвајао Исток под владавином комуниста од капиталистичког Запада, и тако постао моћни симбол Хладног рата, уследило је уједињење две Немачке 1990. године.

Иначе, поводом обележавања три деценије од рушења Зида, одржана је и забава у главном граду Немачке.

Представници полиције и организатори кажу да је више од 100.000 људи учествовало у забави на отвореном.

Упркос хладном времену, касно увече у суботу, велики број људи дошао је до платоа код Бранденбуршке капије и славило уз музику и ватромет.

Булевар који води ка Бранденбуршкој капији, био је прекривен пространом мрежом у дугиним бојама коју је креирао амерички уметник Патрик Ширн.

На мрежи је било чак 100.000 трака на којима су написане поруке љубави и мира.

На бројним местима у граду, по фасадама зграда, пројектовани су снимци из 1989. године током рушења зида.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 10. нов 2019, 21:24) - anonymous Milan [нерегистровани]

Vratiće

Se sve to gde je jednom bilo. Neće biti u istom obliku ali slično. Dresden , lipzig i još mnogi veliki i mali gradovi još uvek idu u Ruske tethre da gledaju balet, Ruski jezik se ponovo uči u skolama istočne Nemačke a i danas danji slave Putina u Istočnom delu i strašno su ponosni što je Putin služio tu.