Село са две цркве, где је Лазар припремио трпезу пред бој на Косову

У куршумлијском селу Трпезе, археолози су пронашли темеље две цркве. Једна је грађена између четвртог и петог века, а друга, средњовековна, подигнута је на темељима претходне цркве. Остаци монументалних грађевина указују на то да су ови крајеви некада били веома насељени и да је у околини било великих градова.

Према предању, кнез Лазар је овде приредио трпезу пре поласка у бој на Косово, по чему је село добило име. Смештено на самој административној линији са Косметом, у срцу Радан планине, село Трпезе некада је било погодно место за живот. Седамдесетих година овде је било 80 кућа, данас само 18 житеља.

„Свака је кућа имала по десет чланова. Било је деце, школа је радила. Кад сам ишао у школу, у њој су била 93 ђака“, присећа се Радош Лучић.

„То мало што нас је остало, започели смо причу неку око цркве, пошто се о томе прича годинама, и од дедова смо чули да ту постоји, па смо решили да нешто урадимо за овај крај, да нешто обновимо, па се можда неко врати у ово село, никад се не зна“, наводи Милан Лакићевић.

А приче дедова о томе да је овај крај и у далекој прошлости био веома насељен и да су људи ту градили цркве биле су основане, јер су археолози, на иницијативу мештана, дошли до занимљивих открића.

„Овде смо открили средњовековну двојну цркву која има различите фазе градње, и коришћена је у исто време. Оно што јесте веома значајно је још један доказ живота у овим крајевима у средњовековном периоду“, објашњава археолог Александар Алексић из Завода за заштиту споменика из Ниша.

„Имамо једну грандиозну грађевину, двојну цркву која је настала, да ли обе цркве у једном периоду, или се једна на другу наслонила, то још не можемо да потврдимо, пошто су ово тек почетна истраживања, али имамо изузетно карактеристичан објекат“, каже архитекта конзерватор Миле Вељковић из Завода за заштиту споменика Ниш.

Истраживања показују да су се ови објекти користили у дужем периоду, а изазов за археологе у наставку ископавања је претпоставка да су се, у околини налазила већа насеља, на основу којих треба да открију ко је све настањивао ове крајеве.

„Пронађен је један новчић римске провенијенције, у слоју у којем је укопана црква, што у овом моменту указује да црква мора бити млађа од IV или V века и проналасци који су позно средњовековни“, каже др Емина Зечевић, музејска саветница у београдском Народном музеју.

Истраживања финансира Министарство културе Републике Србије, уз подршку општине Куршумлија која жели да очува и обнови духовне светиње овог краја.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 10. нов 2019, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Indijanci

Indijanci su itekako imali ostavštinu u vidu TOTEMA i to vekovima! Slikarstvo na stenama...
Grci su imali mitove i legende da su neki živeli na vrhu olimpa...
Pa im sve propade dolaskom hrišćanstva Ko je je sve uništilo i zabranilo. Gde im je bio Zevs da hrišćane uništi? A gde je bilo hrišćansko dobročinstvo pa da ne proganja druge kao što su hrišćane proganjali?

(недеља, 10. нов 2019, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Selo sa dve crkve

Tesko vama koji omalozavate i vredjate MAJKU BOZJU

(недеља, 10. нов 2019, 17:37) - anonymous [нерегистровани]

@ I šta mi imamo od svega toga?

Ko vam kaze da je sve istina sto smo ucili iz istorije? Zar nema po istorijskim knjigama naseg, a i drugih naroda ono sto je bilo u skorijem vremenskom periodu, a sta ustvari ne odgovara istini, vec odgovara onima koji su to pisali? Arheologija je nauka koja ima DOKAZE, i dokazi su neoborivi. Dokazi samo potvrdjuju teorije za koje mozda nismo verovali da su tacne. A to je da su Srbi, ziveli na ovim prostorima ranije nego sto je zapisano u tim zvanicnim knjigama. To sada samo treba objaviti celom svetu, u arheoloskim radovima, itd. Svaka cast mestanima. Inace, mnoga mesta imaju svoje price, mozda mozemo da iskoristimo jos neke na otkrivanju novih dokaza.

(недеља, 10. нов 2019, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

Олака тврдња

По чему није српска? Како си тако брзо истражио и доказао?
Српска је ако ништа друго због тога што је у Србији.

(недеља, 10. нов 2019, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

@ Prema predanju?

Pa i Indijanci na Severnoamerickom kontinentu nisu imali pisane zabeleske, i sta sad, ne treba ni da verujemo da su postojali? Zasto ste ljudi toliko protiv svega sto je srpsko?

(недеља, 10. нов 2019, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Siromasni bi bili bez predanje

Predanje je cesto istinito. Naravno i legenda. Ali toliko stotina godina ropstva, gdje se sprecavala pismenost svim sredstvima - da nije bilo predanja, i hrabrosti da se prenese znanje na djecu - mnogo toga nebi imali. Narod koji ima puno legendi nista nije manje bogatiji od naroda koji ima sve zapisano, dokumentovano, gdje su knjige prezivjele ratove, itd.

(недеља, 10. нов 2019, 14:38) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Dzaba je sve ako nepodignemo ljudskost koja je sad pri izumiranju.
Dobro cini i dobru se nadaj!

(недеља, 10. нов 2019, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

A sta ce vam crkve

Kad u njima prljavi i necisti ulazite. Od vjere vam je ostalo samo lazni krst koji veze nema sa Isusom. Isus nije dosao sa krstom vec sa moralom ljubavlju i cistocom duse i tijela. Pogledaj na sta licite. Sve polugoli, istetovirano , drogirano unisteno. Gdje su cast,moral i dobrocinstvo. Kad bi se Isus sad vratio odrekao bi se vas jer ste mu vi najveci neprijatelji jer ste njega i njegovu majku uzeli za bogove pored Svemocnog i Svevisnjeg , jednog , jedinog Boga i sebe iz moneteizma izveli u visebozstvo protiv koga se sam Isus borio i zasto su nevjernici i skovali plan da ga ubiju ali ga je Svevisnji Bog spasao i izdigao na nebo do dana odredjenog kada ce ponovo sici i pozvati vas u cisti moneteizam jednom jedinom Bogu. To je ispravna i jedino priznata vera kod Boga. Sve druge su nevere i paganstvo...

(недеља, 10. нов 2019, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

I šta mi imamo od svega toga?

Crkva iz 4 veka nije srpska crkva.
Uz Sve to, kod nas je sve predanje, mit, legenda, ništa nije dokazano, potvrđeno i tačno. Sve su večita nagađanja i tumačenja "kako kome zatreba i u datim okolnostima postane nešto što 'podiže moral' "...

(недеља, 10. нов 2019, 13:03) - anonymous [нерегистровани]

Prema predanju?

Pobogu, ljudi, da li ima nešto u našoj istoriji što je potvrđeno ili su sve price koje su se prenosile s kolena na koleno i tako se dalje prenosile i tumačile kako se kome svidelo?