Место на коме се коло плете већ 74 године

Све је мање културно-уметничких друштава у Србији, а једно од ретких које опстаје и негује традицију већ 74 године је KУД „Ђока Павловић“. Суграђане позивају да дођу на њихов рођендански концерт 1. децембра, али и да заиграју са њима.

Ситан корак напред и два назад, и тако се коло везе већ 74 године у Kултурно-уметничком друштву „Ђока Павловић“. У групи рекреативаца играју све генерације, од студената до пензионера.

„Ако вам кажем да су седамдесетих била 103 културно-уметничка друштва у Београду, а сада не знам да ли их има десетак, двадесет, онда знајте колико је тешко опстати. Некада су предузећа, било је социјалистичко друштво, финансирала и имала интерес да се омладина скупи“, објашњава Ђорђе Мазињанин, председник KУД „Ђока Павловић“.

Некада су у овом колу кондицију одржавали само поштари, данас су им се придружили и трговци, судије, кувари.

„Они од мене наручују кифлице и бајадере и колаче, а никако да им испуним жељу, мораћу да им се одужим јер су ме лепо примили. Овде сам три и по године и лепо сам се уклопио у цео тај ансамбл. Нови кораци, нови пријатељи, нова дружења и нове кореографије и вратио сам се нечему што сам волео као дете“, каже кувар Зоран Петровић.

Овде обнављају кораке које су учили као деца, а на репертоару су и игре из Шумадије, околине Ниша, источне Србије.

„Увек има омашки у корацима, али све се дâ синхронизовати ако они хоће стрпљиво да раде са мном. Све се то стрпљењем и вољом решава. У свакој игри је кондиција много важна, зато нам је увек први део пробе кондициони, а после радимо кораке, учимо кораке, учимо нешто ново, да не буде досадно“, напомиње уметнички руководилац Павле Сретеновић.

На овим часовима, кажу, никад није досадно.

„Уз музику играти, то је нешто предивно. Kад завршите пробу, ви се осећате као да летите, осетите неку нову снагу, нешто ново, нешто лепо“, истиче играч Љубиша Јовић.

Његова колегиница у игри, Снежана Митковић, додаје да је осим фолклора у овом КУД-у заступљено и дружење и да лепо проводе време.

Ови рекреативци заједно славе 74. рођендан КУД-а 1. децембра, концертом у Културном центру „Влада Дивљан“. Позивају и све заинтересоване да им се придрже и то не само на концерту већ и да вежбају са њима, без обзира на професију или године.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. нов 2019, 14:33) - Sećanje [нерегистровани]

Neko pametno, nekada reče:

Najbolji fitnis je folklor!

(недеља, 10. нов 2019, 13:19) - Grkinja [нерегистровани]

Ples

Srpsko tradicionalno kolo je prelepo. Mislim da svaki narod mora da zna da se igra ovako tradicionalno, da zna svoje korene i kulturu. Kod nas u Grčkoj učimo u srednjoj školi da plesemo ovako, mislim naše muzike.