Место за врањску песму и дивањење – обнавља се Прибојчићева кућа

Прибојчићева кућа у Врању је културно-историјски објекат под заштитом државе. Због судског спора око имовине, годинама није одржавана у њу ништа није улагано. Народни музеј је преузео бригу о кући и у наредним месецима планирају да је обнове.

Изузетна локација и аутентичан амбијент – кућа познатог врањског трговца, Добривоја Прибојчића, грађена је крајем 18. века у оријентално-балканском стилу. 

Има одлике старе варошке куће, пространо двориште и налази се у најужем центру града.

Двориште Прибојчићеве куће повезано је капиџиком са двориштем Музеј-куће Боре Станковића. Обе су под заштитом државе као споменици културе од изузетног значаја.

„Куће су раније имале тај трем, доксат, двориште краси калдрма, стари бунар, дуд, шимшир. Углавном су куће имале и летњу кухињу", објаснила је Драгана Декић, кустоскиња Музеј-куће Боре Станковића.

После вишегодишњег судског спора града и Књижевне заједнице, која је користила просторије Прибојчићеве куће, пре три месеца Народни музеј преузео је надлежност.

Припремили су пројекат да конкуришу у Министарству културе, како би кућу заштитили од пропадања и обновили је.

„Ови зидови су идеални да се осмисле како би биле сталне неке поставке изложбене, било каква културна дешавања, ми смо отворени за сарадњу са свим удружењима и институцијама културе“, рекао је Саша Стаменковић, директор Народног музеја у Врању.

И раније је на овом месту било филмских пројекција, књижевних вечери. Једна од идеја је да се кроз манифестације у том простору чува и сећање на градску врањску песму, која је нематеријално културно благо Србије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 05. нов 2019, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Super komentari Sacuvati ono sto treba sacuvati Jer sve vise dobija na vrednosti Tu je turizam , snimanje filmova itd itd Ima ljudi koji znaju to vrlo dobro Sacuvati kad vec postoji jer ga vise nema ili malo ima A na ceni je Zar ne Pozdrav

(уторак, 05. нов 2019, 15:43) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Svaka čast na komentaru, slažem se 100%. Vranje mora da neguje i čuva svoje kulturno blago.

(уторак, 05. нов 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Vranje i kultura Vranja

Vranje i njegova kultura imaju izuzetnu priliku da se usmeravanjem ulice Baba Zlatine kompletne a pogotovo pomenutog prostora u turističke sadržaje ugledaju na ulicu Skadarsku u Beogradu. Grad mora da da povlastice komšijama da investiraju u kafansko-turističke sadržaje na lokacijama koje poseduju. Samo tako se može Vranje kao grad ponuditi ljudima koji maštaju kroz Borina dela a onda se razočaraju kad dodju u Vranje. Izmeštanje takve ideje na prostor od Krstate džamije do Svetonikolske crkve nije to to mada je i to dobitak za turizam grada. Da Vranje ne nudi samo kič kafiće već prave stvari i prihode od turizma.