Караван пријатељства спаја Србе од Солуна до Крањске Горе

У Валдању, у италијанској регији Венето, живи више од 5.000 Срба из Лебана, Медвеђе и Бојника. О снажним везама са матицом, сведочи и школа на матерњем језику коју су недавно организовали. Караван пријатељства са југа Србије прешао је скоро 3.000 километара, и поред Валдања, обишао је и Аустрију и Словенију.

Срдачни сусрети рођака и пријатеља, поздрави, евоцирање успомена. Сваки долазак у градић Валдањо недалеко од Вићенце, за људе са југа Србије из Лебана, и Медвеђе, нешто је посебно. Осећају као код куће. 

У Валдању односно у целој регији Венето живи око пет хиљада Срба, а долазак земљака је прави празник.

Српска културна заједница „Свети Сава“ основана је 2011. године. Од ове године успели су да организују и часове српског језика.

„Наша заједница је српска заједница и има за циљ да очува културу да очува традицију и да то пренесемо на нашу децу“, рекао је Александар Јанковић из Српске културне заједнице „Свети Сава“.

„Овде су већ три генерације, овде се рађају људи, односно рађају се деца и ми смо дошли да видимо како локалне самоуправе како привредници могу да помогну нашој дијаспори“, изјавио је Горан Јовић, директор Регионалне привредне коморе у Лесковцу.

Поред Валдања, ентузијасти на четири точка са југа Србије већ годинама препознатљиви по својеврсном каравану пријатељства.

Прешли су Алпе на више од 2.000 метара надморске висине, обишли Тирол као и најатрактивније скијашке центре у Словенији. Свуда су срдачно дочекани и свуда су сретали наше људе.

Караван пријатељства са југа Србије прешао је скоро три хиљаде километара. Још једно незаборавно искуство је и још једна права промоција Србије од Солуна и Кајмакчалана до Крањске Горе, Планице и Валдања.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 05. нов 2019, 14:46) - Slobodan [нерегистровани]

Svaka cast!

Samo neka se nastavi...