Већа загађеност, дивља градња, поремећен саобраћај – све због онлајн куповине

Куповина преко интернета све је популарнија у свету, али у великим светским градовима већ изазива комуналне проблеме. Ситуацијом у Њујорку бавио се Градски институт за саобраћај, али и „Њујорк тајмс“.

Више од 90 одсто становника Њујорка купује преко интернета па свакодневно у тај град стиже милион и по пошиљака.

Просечне испоруке њујоршким домаћинствима су се утростручиле у последњих петнаестак година.

Фирме које се баве испоручивањем тако купљене робе имају много проблема да стигну у све квартове великог града.

Истраживање Градског института за саобраћај показало је да је интернет куповина пореметила саобраћај и безбедност на путевима, допринела повећању загађености ваздуха па чак и подстакла дивљу градњу.

Да би се на време испоручила роба, камиони се паркирају у саобраћајним тракама, па чак и на раскрсницама. Због тога је полиција само прошле године наплатила 471.000 казни. То је 34 одсто више у односу на пре пет година.

Главни пут за камионе, који треба да уђу на Менхетн је најзагушенији у целој земљи. Саобраћај успоравају и аутомобили који возе као Убер па брзина не прелази 40 километара на сат.

Градске четврти заузела су складишта за чување робе која најбрже треба да се испоручи, а на периферији се граде стотине хиљада квадрата складишног простора, некада и без дозволе.

Градске власти се труде да обезбеде складишта у разним деловима града, али и паркинге за камионе. Разматра се и могућност коришћења водених путева, јер Менхетн је острво усред Њујорка.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. нов 2019, 15:42) - Sara [нерегистровани]

Већа загађеност, дивља градња, поремећен саобраћај – све због онлајн куповине

Kakva bi tek zagadjenost bila, da je svaki taj onlajn kupac isao svojim kolima, umesto sto je robu porucivao da mu donesu do kucnog praga.