Уметник без лица – Бенкси ухваћен фото-апаратом

Мистериозни уметник и један од најтраженијих људи из света уметности Бенкси никада није одао свој идентитет. Његов бивши агент и фотограф сада је, међутим, објавио књигу фотографија Бенксија у послу, али је и даље сачувао његову анонимност.

Стив Лазаридес, који је са мистериозним британским стрит-арт уметником радио 11 година, представио је неке фотографије уочи децембарског објављивања књиге Бенкси ухваћен (Banksy Captured).

Књига од 250 страна садржи до сада необјављене фотографије које дају редак увид у Бенксијев рад, познат по антиратном ангажману и порукама.

На некима од њих се види креативни процес британског уметника, који већ годинама заокупља пажњу светске јавности, па је тако његов Парламент пун мајмуна продат за 12 милиона долара, док се Девојка са балоном самоуништила на аукцији.

„Радио сам са њим 11 сјајних година, током којих смо прекршили свако правило заједно са добрим делом закона“, истакао је Лазаридес за Си-Ен-Ен.

Не повлађујући куртоазији, фотограф каже да мрзи уметнички свет.

„Ушао сам у све то само због Бенксија, који нас је катапултирао у стратосферу. Била је то сјајна вожња. Међутим, драго ми је да сам сишао и да се спремам за неку другу“, рекао је Лазаридес, који је одрастао у Бристолу, за који се сумња да је и Бенксијев родни град.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 03. нов 2019, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Ko je Benksi?

Možda ne znamo ko je u stvari umetnik, ali znamo da je jedan od trenutno najpopularnijih na svetu. Kao takvog, bilo bi krajnje vreme da mu se ime piše i izgovara kako treba, a to je Banksi a ne Benksi, što je amerikanizam i neprimereno za jednog Britanca. Usput ovo nije usamljen primer. Vreme je, recimo da se Britanski teniser počne zvati svojim pravim imenom Andi a ne Endi Mari itd.

(недеља, 03. нов 2019, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

e

zasto se kriju, pa verovatno zbog novca, ne bi bilo zanimljivo da ga vide svi, ovako 11 godina prikriven indentitet, ne zna se koje a citav svet prica o njemu pa majmuni dostignuse 12 miliona na aukciji...ima tu svega a po naj vise novaca...

(недеља, 03. нов 2019, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

Javite se

Zašto se uopšte takvi umetnici kriju od javnosti?

(субота, 02. нов 2019, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

Crtajmo

Crtanje jeste umetnost i izrazavanje duse