Туристички водич – мама, тата, дадиља и разредни старешина

Водичи су права ризница анегдота и најсмешнијих питања туриста. Маја Роган их је скупила у књигу симболичког назива „Туристички урнебес“.

Све је више страних туриста у Србији, све је више посла за водиче, а ризница урнебесних питања све је богатија.

Туристи од водича желе одговор на свако питање, а ако га не знатe данас, очекују да сазнате до сутра. А како су и водичи само људи, а не „супермени“, и они имају право да имају мезимце.

„Ја јако волим Италијане јер су јако инспиративни. Знате са њима ме највише боли глава али се са њима највише смејем. Никад није досадно са њима“, каже Маја Роган, ауторка књиге Туристички урнебес.

Наши туристи када су у иностранству од водича очекују да им буде и мама и тата и дадиља и разредни старешина.

„Имали смо једну гошћу која је молила водича да оде до њихове собе и провери који број панталона носи њен муж да би могла да му купи панталоне правог броја. Једно од питања које је нама било јако симпатично дошло је од једне старије госпође која је питала да ли је плажа узбрдо или низбрдо од мора“, наводи Александар Сеничић, директор ЈУТЕ.

Наши туристи често на одмору воле да тренирају и наш омиљени домаћи спорт – инат.

„Ако крену људи да касне, онда се испољава оно наше, ако он може да касни пет минута, сад ћеш да видиш како ја могу 15 и онда крене да се распада програм. Ако се то не деси и ако се постигне добра атмосфера онда су то путовања која се памте“, објашњава туристички водич Срђан Ристић.

Хотелијери на Медитерану непогрешиво знају која је група из Србије јер кажу да само наши туристи током лета траже да им се уз чаршаве да и ћебе. Не знају они да нас мајке и баке од детињства уче да и на 40 степени мора ћебе да се стави преко стомака.

број коментара 0 Пошаљи коментар