Холандско ратно ваздухопловство оштетило свој први „Ф-35А“ одмах по слетању у базу

Свечани дочек првог оперативног борбеног ловца „Ф-35А“ Џоинт-сртајка, који је купило холандско ратно ваздухопловство, претворио се у потпуни фијаско јер су ватрогасци задужени за поздрав уместо воденим топовима, авион испрскали корозивном пеном за гашење пожара.

Возила ватрогасне јединице у ваздухопловној бази који је требало да поздраве воденим топовима долазак невидљивог ловца, морали су током дана да реагују на ванредну ситуацију која је задесила један Ф-16. Нажалост, ватрогасци су заборавили да врате цеви са водом за церемонију дочека „Ф-35А“.

Када је тачно у педвиђено време, авион слетео у ваздухопловну базу Леуварден, рулао је по писти кроз укрштени млаз који је долазио са ватрогасних возила, али то није била вода, већ пена за гашење пожара.

Званични извештаји не помињу да се догодио било какав инцидент. Одбор за дочек у коме је било доста владиних званичника одушевљено је поздравио пилота Јана Најта, команданта 323 ескадриле за тестирање, када је изашао из пилотске кабине авиона.

Док је авион одвожен у хангар, део пене је усисан и у моторе. До сада се дешавало да авиони буду у контакту са пеном за гашење пожара, али то није остављало последице на рад мотора. Међутим „Ф-35А“ је „невидљиви“ авион и обложен је веом осетљивим премазом који одбија радарске сигнале, а које може да оштети ватрогасна пена.

Холанско ратно ваздухопловсто има још осам ловаца Џоинт-страјк, али се они још увек налазе у Сједињеним Државама, где се обучавају будући пилоти.

Иначе, Холандија има намеру да купи још 46 ловаца „Ф-35А“. Уговор о куповини авиона пете генерације вредан је пет милијарди евра и представља највећу куповину оружја у историји Холандије, о којој се у парламенту расправљало скоро читаву деценију.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(недеља, 03. нов 2019, 09:18) - anonymous [нерегистровани]

Стварно шта ће им, са ким ратују?

Мала држава има авиона више него што јој треба. Нама сад треба само С 400 за одбрану који је није скуп јер би чувао мир, а миран сан је непроцењив, авиона ћемо имати довољно за мир.

(субота, 02. нов 2019, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

Cak 45 lovaca 5 generacije

Cak 46 lovaca 5 generacije za samo 5 milijardi evra???
Dzaba,badava.....i Mi da kupimo onda S400 trijumf za 1 milijardu dolara
Prvo sta ce njima ti avioni kad su vec u Nato paktu??? Od koga ce oni to da se brane???

(субота, 02. нов 2019, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

46

A mi dobili 2 polovna od rusa :)

(субота, 02. нов 2019, 08:25) - anonymous [нерегистровани]

Holandia manja od Srbije!

Ceo projekat F35 kosta Ameriku oko 406 miliardi dolara. Sami avioni oko 95 do 122 miliona dolara. Sama Holandija narucila 46 komada znaci oko 5,5 miliardi dolara. Ima I drugih kupaca, kao Japan, velika Britanija … etc. Da ne pricamo koliki su troskovi obuke, odrzavanja … I sve to bez valjanog cilja. Koliki ogroman novac a svet I dalje boluje od raznih bolesti, nema dovoljno lekova, skola, higijene.. Americke korporacije da bi sto vise para zaradile zajedno sa politicarima prave naoruzanje I potenialne krize a ako ni to ne prodje onda prave ratove. Da li je to bolest tz. demokratskih zemalja odnosno kapitalizma da sve vidi kroz novac a gde ljudi prestavljaju samo potrosacko drustvo koje se zasniva na zapadnom poimanju demokratije koju treba braniti svim oruzijem pa cak I ako ih niko ne napada.

(субота, 02. нов 2019, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

Cuh

Braćo kupujmo s 400 ovi sa zapada se opasno naoružavaju.
Da nebude kao 1999,e da smo imali s 300 niko nas nebi napao.

(субота, 02. нов 2019, 07:30) - anonymous [нерегистровани]

aaaaa

"рулао" је по писти кроз ....dobro nije urlao

(субота, 02. нов 2019, 02:19) - anonymous [нерегистровани]

WOW

Mali propusti mogu da izazovu veliku stetu i blamazu nadasve. Moracu da se nasalim sa Ian-om i da ga pitam kako mu se dopala dobrodoslica. Bas se radujem posjeti njihove baze u Kaliforniji sledeceg Marta.

(субота, 02. нов 2019, 01:39) - anonymous [нерегистровани]

Ostetili lovca?

LEPO!!!

(субота, 02. нов 2019, 00:31) - anonymous [нерегистровани]

...

A levata braco moja mila :D