После три деценије реновирања, раскошно здање античког Рима отворено за посетиоце

У Италији је за посетиоце отворена једна од најраскошнијих кућа из римског доба, чије је реновирање трајало дуже од три деценије. Кућа „Двестагодишњице“ налази се у чувеном археолошком парку Херкуланум.

Троспратно здање откривено је 1938. године, на двестоту годишњицу почетка археолошких ископавања које је започела још бурбонска монархија, па је по томе и добило име. Тада је откопан и Херкуланум, приморски град који је нестао приликом ерупције Везува 79. године. Према легенди, основао га је Херкул, а на његовом месту сада стоји град Ерколано.

Кућа годинама није одржавана и налазила се у лошем стању. Била је ван очију јавности све док се на пројекту обнове нису нису удружили локалне власти Херкуланума, Конзерваторски пројекат и Гетијев институт за конзервацију.

„То је важан подухват јер је кућа била затворена 35 година. Она је прави бисер у Херкулануму, а отварање је важно за оживљавање овог места, за наслеђе које је јединствено на свету“, сматра Лесли Рејнер, главни конзерватор из Гетијевог института за конзервацију.

У троспратној кући мозаици украшавају обод базена у централном делу, а дивне фреске украшавају зидове. Уз зид је и мермерни сто постављен тако да савршено хвата зраке сунца.

„Још радимо али смо желели да туристима омогућимо обилазак. Завршни радови трајаће још неколико месеци. Али за нас је важно ово место које је било заборављено за цео свет. Требало би да остане у колективном сећању“, напомиње Џејн Томсон, супервизор конзерваторског пројекта Херкуланум.

Кућа „Двестагодишњице“ је објекат од 600 квадратних метара и претпоставља се да је припадала особи са важном позицијом у тадашњем друштву. Има засебан излаз на главну улицу, а краси је и унутрашње двориште са остацима ружиног грмља.

Археолози ће наставити рестаурацију у нади да ће, захваљујући остацима овог здања, доћи до још драгоцених података.

број коментара 0 Пошаљи коментар