Који се празник обележава 31. октобра

Протекла ноћ је била Ноћ вештица. Славила се и у Србији - на тематским журкама, али и уз препознатљиве изрезбарене бундеве и прерушавања. Обичај из света прихвата све више младих, а то с друге стране неки критикују уз питање – који је јуче био празник - Свети Лука или Ноћ вештица.

Зомбији и вештице шетали су се ноћас и Београдом. За младе, то је добар повод за добар и мало другачији провод.

Никола Станимировић се ове године маскирао у зомби мађионичара, а прошле године је био црни демонски лик коме су канџе излазиле из главе. Дамјан Силбашки мисли да је ово стил живота којим исказују културно наслеђе наших предака.

За једне прилика да се забаве и покажу креативност, за друге повод за критику па и побуну. Тако су кошаркаши Црвене Звезде одлучили да на препоруку Евролиге да синоћна утакмица са Химкијем буде у знаку прославе Ноћи вештица уз костимиране навијачице и играче, одговоре српким колом и трубом.

„Ноћ вештица је празник који се развио из нечега што је требало да буде јако страшно и мистично у нешто што је сада комерцијализовано, у забаван карневал за децу и младе да се забаве и уживају“, објашњава професор Миљана Мејтес.

Етнолог Весна Марјановић наводи да је потрошачко друштво доминира нашим животима.

„Сва ова сценографија и сликовитост која се нуди по свим могућим радњама то некако и мами, поготово млађу популацију“, додаје Марјановићева.

Многи кажу да не знају да је Ноћ вештица европска традиција – тачније стари келтски празник, који се највише обележава у Америци, Британији, Шведској и Аустралији.

„Све датира од оног веровања које је некако устоличено у западној култури, а то је да се једном годишње, у зимско време, када почиње то мртвило, да се земља отвара да покојници, односно преци, излазе у тим дроњавим оделима под маском, обилазе своје ближње, добијају дарове, враћају се и утичу да наредна година буде плодотворна и берићетна“, објашњава етнолог Весна Марјановић.

Американци, према традицији, ноћ проводе маскирани у потрази за слаткишима. Слично старом православном обичају за Белу недељу која се обележава осам недеља пре Ускрса, или попут коледарске поворке уочи Божића код римокатолика.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 02. нов 2019, 07:31) - Rade [нерегистровани]

? ? ! !

Gledano kroz duži period istorije Srbi su narod koji vrlo lako prodaje " veru za neveru " Na taj način smo postali beznačajan narod od nekada velike i moćne civilizacije ( mislim na Vinčasku kulturu, mislim na pravu Srpsku 7528 godinu od kada merimo vreme, godine upisane u Dušanovom zakoniku ) . Današnja omladina ( većina ) , sve će da da za Američku zelenu kartu a posle toga u katolicizam. Noć veštica je uvod u to. To nikako nije srpski praznik.

(субота, 02. нов 2019, 05:29) - anonymous [нерегистровани]

Jadni moj Narode

Jadni moji Narode ,jadni moji Hrišćani,jadna Srbijo !
Zar ćeš sve prihvatit što dođe iz nemoralnog i propalog svijeta.
Noć vještica nije ništa drugo nego direktno obožavanje i imitiranje samog đavola.

(субота, 02. нов 2019, 01:47) - nb [нерегистровани]

Moze se gledati i ovako:

Који се празник обележава 31. октобра?
Pobozni Svetog Luku a bezboznici noc vestica.

(субота, 02. нов 2019, 01:45) - anonymous [нерегистровани]

PRIMANJE

U Srbiji se prima svaka glupost sa odusevljenjem samo se tesko ili nikako na prima ono sto je dobro.Zato nam tako i ide.

(петак, 01. нов 2019, 20:07) - kulturni predak [нерегистровани]

Noc vestica - kulturno nasledje nasih predaka

A odakle je gospodin Damjan? Vidim da se odlicno sluzi srpskim jezikom.