Комад историје Амстердама може се добити бесплатно

Становници Амстердама добили су прилику да без надокнаде дођу у посед фасадне декорације из периода „златног доба“ њихове престонице.

Градске власти одлучиле су да удахну нови живот старог Амстердама и да својим суграђанима омогуће да добију делове града који потичу још из 17. века.

Програми обнове и модернизације града пре Другог светског рата и шездесетих година прошлог века оставили су за собом огромне количине нежељених остатака, од забата скинутих са познатих градских кућа дуж амстердамских канала, до разних споменика, украсне пластике и стубова са римским бројевима.

На срећу, неко се постарао да ти остаци прошлости не заврше на смећу, тако да су деценијама били похрањени на 200 великих палета у општинском складишту.

Градско веће за споменичко наслеђе и археологију одлучило је да искористи ову ризницу архитектонских остатака у жељи да златном добу Амстердама дају нови живот.

„Време је да употребимо ове драгоцене детаље како бисмо сви поново могли да уживамо у њима“, позвали су надлежни суграђане и на мрежама објавили онлајн каталог старе камене грађе на 190 страница како би омогућили сваком житељу Амстердама да дође у посед делића историјске баштине.

Камени орнаменти су сврстани по квалитету, од „комплетних забата“ до „отпадака“. Уз неке од предмета иде и оригинална техничка документација и архитектонски цртежи, или црно-беле фотографије зграда на којима се види њихова претходна намена.

Сваки комад се нуди бесплатно, али критеријуми за добијање власништва су оштрији за комаде који се сматрају „вреднијим“ јер уз њих иде пратећа документација или зато што су у релативно добром стању.

„Златно доба“ Амстердама трајало је од 1585. до 1672. године, када је овај град био престоница трговачког света. У току овог периода настао је и препознатљив градски пејзаж. Неке од најзначајнијих грађевина датирају управо из овог периода. Три главна канала - Херенграхт, Принсенграхт и Кајзерграхт, ископани су у 17. веку и формирају концентричне појасеве око језгра града, познате као Грахтенгордел чије богатство и раскош се могу видети до данас.

Заинтересовани морају да доставе убедљиву и образложену идеју о будућој употреби остатака како би могли да их преузму. Градске власти напомињу да се могу користити било за уметничке пројекте, али и за новоградњу где се могу искористити као детаљ, украс или оригиналан додатак.

До краја децембра је рок за предају идеја и предлога, а делови се могу преузети у пролеће 2020. године, али сви добитници ће морати да обезбеде сопствени превоз.

број коментара 0 Пошаљи коментар