Дођи, види, остави поклон и иди: италијански град стар 9.000 година

Филмске куће у том граду снимиле су делове остварења Мела Гибсона „Христово страдање“, као и филм „Чудесна жена“. Место у коме људи живе још од доба неолита, један од најстаријих насељених градова на свету. Италијански град Матера ове године изабран је за европску престоницу културе, а од 1993. године налази на Унесковој листи заштићене баштине због пећина у стенама, познатих као „Саси“.

Смештен на југу Италије, Матера је град у истоименој покрајини у регији Базиликата. Током историје град је мењао своје називе, али је једно од најстаријих континуираних насеља на планети.

Матера има око 60.000 становника, и многи мештани живе у кућама својих предака које су направљене пре више од 9.000 година. 

Градоначелник тог места је изјавио да не жели да им долазе туристи, јер негативно утичу на историју града и његов антички дух.

Како би се на неки начин компензовала навала туриста, у овој години Матера ће продавати пропуснице по цени од 19 евра, са којимa ће гости постати привремени становници тог града.

Њихова обавеза је да оставе понеки свој лични предмет, од којих ће град направити изложбу на крају године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 01. нов 2019, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

Drži-prži

Ae, ne lupetajte. Kuće stare 9soma.