У Марибору деактивирана бомба из Другог светског рата, тешка 250 килограма

Посебна полицијска јединица словеначке полиције деактивирала је у Марибору неексплодирану авионску бомбу из Другог светског рата, која је прошле недеље откривена на градилишту у близини трговачког центра „Еуропарк“.

Бомба је након открића била премештена у осам метара дубоку јаму и обезбеђена, како би била уништена на контролисан начин. 

Представник полиције Миран Шадл изјавио је да су стручњаци успешно онеспособили оба упаљача на 250 килограма тешкој бомби, са око 120 килограма експлозива.

Превентивно је евакуисано око 200 становника, који су касније могли да се врате кућама.

У недељу ће на исти начин бити онеспособљена и друга авионска бомба пронађена прошле недеље у Марибору, на локацији у близини главне аутобуске и железничке станице у другом највећем словеначком граду, преноси Хина.

Тада ће бити неопходно да се евакуише око 2.000 људи из радијуса од 600 метара, с обзиром на то да је тај део града гушће насељен и да је реч о тежој бомби, од око 500 килограма.

То није први случај проналаска неексплодираних авиобомби у Марибору на који је 1944. и 1945. године, како наводе медији, пало око 17.000 савезничких бомби јер је град био стратешки важан за Немце пред крај рата и важно саобраћајно чвориште.

Зато се верује да је под земљом још доста неоткривених неексплодираних бомби јер је, према прорачунима, на стотину бачених било ко 1,5 одсто бомби које нису експлодирале при паду на земљу.

Зато ће, према новим прописима, градилишта у Марибору убудуће, пре почетка радова, морати да прегледају стручњаци за минско-експлозивна средства, како би се избегле ситуације које би могле да угрозе животе радника и становника у близини.

број коментара 0 Пошаљи коментар