Кинез одсекао прст због уједа змије, доктори рекли да је непотребно

После уједа отровне змије, сељак из Кине одсекао је десни кажипрст мислећи да је то једини начин да се спасе, и запутио се у болницу у најближем граду. Лекари су, међутим, рекли да је та драстична мера била непотребна.

„Змија од пет корака“ има опасну репутацију у кинеској провинцији Џеђанг. Локални мит гласи да када вас уједе можете да направите пет корака пре него што се срушите од ефекта њеног отрова.

Није онда ни чудо што је сељак из округа Шангју, када га је змија ујела за прст, мислио да му је остала само једна могућност – ампутација прста. Шездесетогодишњак је потом превио рану и одвезен је у болницу у граду Хангџоу, удаљен 80 километара.

Народни митови су једно, а истина је често другачија.

Како преноси Саут Чајна морнинг пост, по пријему у болницу доктори нису приметили ниједан тежи симптом. Сељак, идентификован по имену Жанг, био је добро, није имао проблема са дисањем, главобоље нити крварење из десни, што су уобичајени симптоми када је у питању ујед змије.

Штавише, доктори истичу да је ампутација прста била непотребна.

Жангу је дат противотров, рана је очишћена и превијена, а затим је послат кући на опоравак. Нажалост, прст није могао да буде пришивен, јер га је оставио у планини где га је змија ујела.

„Уопште није неопходно да се одсече део тела. 'Змија од пет корака' није толико отровна“, рекао је доктор Јуан Ченгда.

Јамичарка од пет корака можда није изузетно отровна, али је свакако опасна. Припада породици Deinagkistrodon acutus и насељава подручје северног Вијетнама и јужне Кине.

Њен отров је снажан хемотоксин, који разара крвна зрнца и изазива крварење, али га не убризгава у великој количини. Већи примерци могу да буду смртоносни, тако да страх није неоправдан. Жанг је докторима рекао да је његов комшија почетком године умро од уједа змије.

Ампутације, исисавања и подвезивања праве још већу штету

Јуан је навео да метод који је Жанг употребио није уопште редак. У народу постоји много митова о томе како треба третирати ујед - од засецања на место уједа и исисавања отрова (што не функционише) или снажног подвезивања дела тела, што такође не помаже и може да погорша ствар.

Око 30 одсто пацијената који се појаве у болницама покушали су неку од радикалних метода и тиме најчешће погоршали своје стање.

„Неки су користили ножеве да одсеку прсте, неки канап или жицу да подвежу део тело, а неки су чак покушавали да униште отров ватром. Када дођу до нас, некима прсти и удови већ показују знаке гангрене“, објашњава Јуан.

Према саветима лекара у аустралијској држави Квинсленд (која је дом неких од најотровнијих змија на свету), после уједа змије најбоље је чврсто превити рану завојем, кретати се што мање и позвати хитну помоћ или неког ко може да вас превезе у болницу.

Никада не треба испирати отров из ране, јер помоћу њега доктори могу да идентификују врсту змије и што пре дају одговарајући противотров.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 01. нов 2019, 06:49) - anonymous [нерегистровани]

Živ i zdrav

Da nije skratio prst verovatno bih bio mrtav i ne bih stigao do bolnice 80 km..
Zato što skratio prst i verovatno dosta krva izašlo iz prsta,i tako je očistio otrov od zmije....

(четвртак, 31. окт 2019, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Kolicina i vrsta otrova .....

Kako ce se covjek osjecati nakon ujeda zmije zavisi od vise faktora,a to su koliku kolicinu otrova je zmija ubrizgala u tijelo covjeka,od vrste otrova jer ima slabijih i jacih otrova,od snage organizma covjeka jer slabiji organizmi pruzaju manji otpor otrovima,a najvaznije je da se covjek sto manje krece kako bi smanjio cirkulaciju krvi i sprijecio da otrov dodje do svih organa u organizmu. Mislim da su doktori,u ovom slucaju,dobro rekli da je amputacija prsta bila nepotrebna jer je otrov vec usao u krv.

(четвртак, 31. окт 2019, 15:30) - Kvasnik MIle [нерегистровани]

Ma 'ajte molim vas

Ako bi meni bolnica bila na 80 km, poprilicno sam uveren da bih uradio isto.

(четвртак, 31. окт 2019, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Potencijalna tragikomedija

Kad bi mu doktor rekao: Odsekli ste pogrešli prst

(четвртак, 31. окт 2019, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Teorija

Mozda bas zato i nije imao simptome

(четвртак, 31. окт 2019, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

ma pusti ti to

pitanje je da li bi stigao ziv do bolnice.