Из Париза с љубављу, Роденов „Мислилац“ путује у Абу Даби

Благо погнуте главе, браде ослоњене на једну руку, намрштених обрва и стиснутих усана – „Мислилац“ – вероватно једна од најпознатијих скулптура свих времена, провешће годину дана у новам дому, у „Лувру Абу Даби“.

Бронзана скулптура Мислиоца, коју ће Музеј „Роден“ у Паризу позајмити на годину дана „Лувру Абу Даби“, једна је од оригиналних одливака које је направио Огист Роден, негде између 1881. и 1882. године.

„Сама скулптура је величанствена и изузетно моћна“, сматра Сураја Нујаим, кустоскиња задужена за колекције у Музеју у главном граду Уједињених Арапских Емирата. „Роден је један од најпознатијих и најистакнутијих уметника, тако да смо заиста морали да га имамо у Лувру у Абу Дабију“, истиче Сураја.

Роден је извршио револуцију у скулптури коришћењем слободе форме која је до тада била непозната. Умео је да изваја и реалистичне скулптуре, попут Мислиоца, али и да представи сензуалност која је шокирала савременике. Трудио се да његове фигуре изражавају емоцију свим деловима тела.

Музеј „Лувр у Абу Дабију“ поседује већ неколико Роденових дела, што позајмљених, што као део сталне колекције.

Власти у Абу Дабију никада нису објавиле колико је коштала изградња Музеја, али је познато да је Французима плаћено 525 милиона долара само за право коришћења имена „Лувр“ у наредних 30 година и шест месеци, и још 750 милиона долара за ангажовање особља које ће бринути о 300 позајмљених уметничких дела.

Колекција коју поседује „Лувр Абу Даби“ укључује и неке археолошке раритете, попут једног од најстаријих пронађених Курана који потиче из око 900. године, као и модернистичких дела Пола Гогена и Пабла Пикаса.

Мислилац који је првобитно био замишљен као песник који гледа на Врата пакла, требало је да буде део веће композиције урађене по мотивима из Дантеовог дела. У међувремену Роден је скулптуру изложио самостално на Париском салону 1904. године и у кратком времену она је почела да добија култни статус који ужива данас.

У свету постоји још двадесетак оригиналних одливака Мислиоца, укључујући и ону која стоји у башти Музеја „Роден“ у Паризу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 30. окт 2019, 15:51) - Sara [нерегистровани]

Из Париза с љубављу, Роденов „Мислилац“ путује у Абу Даби

Volim da citam vase tekstove zato sto ste jedni od retkih koji imaju pravu informaciju. Toliko me nerviraju razna suketanja, pravo koriscenja imena prodato te za milijardu te za ovoliko te za onoliko frljaju se s ciframa a niko nema pojma. Ljudi bez ikakve namere da vam podilazim moram vam reci da kada hocu da saznam nesto tacno ja informaciju trazim kod vas. Bar je tako do sada bilo, nadam se da ce biti i u buduce. Politiku u to ne racunam, na zalost. Bravo maheri !!!!!

(уторак, 29. окт 2019, 20:03) - anonymousTO3A [нерегистровани]

KOPIJA MILIJON

Samo u San Franciko Zalivu, postoje 2 kopije... kakav mislilac, ... bre!?