Централ парк у Њујорку добија три хероине

Статуе двадесет и тројице мушкараца који су оставили траг у америчкој историји постављене су у Централ парку у Њујорку. Град Њујорк још није одао почаст постигнућима америчких жена.

Да би неправда била исправљена, Градске власти донеле су одлуку о постављању статуа у част три пионирке у борби за женска права: Сузан Б. Ентони, Елизабет Кејди Стентон и Соџурнер Трут.

Статуа Соџурнер Трут, аболиционисте и бивше ропкиње која је у држави Њујорк била улична проповедница, држећи говоре против ропства и о правима жена, додата је тек након критика Афроамериканки које су испрва биле искључене из целог пројекта.

Кипови би требало да буду подигнути у августу следеће године, када се обележава сто година откако су жене у Сједињеним Државама добиле право гласа.

Дело уметнице Мередит Бергман биће преседан у 166 година старом парку у коме нема скулптура којима би се одала почаст женама.

Три америчке хероине придружиће се статуама Кристифора Колумба, Александера Хамилтона, Вилијама Шекспира и сир Волтера Скота.

„Надам се да ће све људе, нарочито младе, надахнути скулптуре три жене различитих раса, различите вере и економског статуса које су заједно ангажоване на променама у свету“, рекла је уметница Мередит Бергман.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 30. окт 2019, 19:02) - dr. Mein [нерегистровани]

amanet

Ova vest kao gradjanina Srbije me je duboko dirnula. Amerikanci su divan narod koji zeli Srbiji najbolje.