Руски, турски и азијски капитал мењају Батуми

Кажу да је Батуми грузијски Дубаи. Место без много историје, али где је све од стакла, бетона и гламура. Барем у центру. Некада није било тако, док бивши грузијски председник није направио луксузно место за богате туристе. И Доналд Трамп је Батумију обећао највећи торањ у том делу свету.

Ако у Батумију застанете на тренутак, већ је прошао минут, тај минут постао је сат, а док сте то схватили прошао је читав дан. Овде су кроз историју застајали многи, Грци, Римљани, Турци, Руси и управо због тога данас на обали Црног мора свако може да пронађе нешто своје.

Иако нас и Грузију дели више од 2.000 километара, дистанцу бришу православна вера и лица љубазних домаћина. На сваком кораку осећа се мешавина морског ваздуха и свежина врхова Кавказа.

Једна од најпознатијих атракција у Бутумију је скулптура Алија и Нине, симболише вечну љубав. Ове металне фигуре високе осам метара на сваких десет минута спајају се у једну фигуру.

Покретна статуа настала је 2010. године, када је грузијска уметница Тамара Квесикавзе на занимљив начин туристима испричала књигу Курбана Саида о љубавној вези муслимана Алија и хришћанке Нине на почетку 20. века.

Данас времена за љубав нису тако наопака, наопако је, кажу старији становници Батумија, то што је руски, турски и азијски капитал некада мирно место претворио у Лас Вегас на обали Црног мора. За млађе је то прилика да буду део модерног света, о коме су њихови родитељи могли само да сањају. Зграде из периода Совјетског Савеза ускоро ће бити замењене новим.

У граду небодера посебно место заузима Алфабет торањ, који има 130 метара и ДНК структуру. На њему се могу видети 33 слова јединственог грузијског писма, а свако од њих велико је три пута четири метра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. окт 2019, 12:51) - anonymous [нерегистровани]

Kapital

Kapital nadje put koji ne moze ni politika.