Београд је занимљив – глобално!

Ноншалантна култура кафића и свачијем џепу приступачан ноћни провод уз Дунав. А кад изађете из Београда, очекују вас бројна усхићења која пружа ова земља – авантуре на отвореном, бање и винарије, древни манастири и монолитни споменици из доба Југославије. Тако нашу земљу описује „Лонли планет“ који ју је сврстао топ 10 дестинација које треба обићи у 2020. години. Да ли се нешто од тога види и у промо-споту који је главни град спремио за будуће туристе?

Српска престоница се често налази на листама градова, дестинација које не треба заобићи.

„У ово модерно време посао остаје исти, али се алати мењају – мења се начин на који гледамо промо-филмове, начина на који промовишемо, у овом случају Београд. Лонли планет је један од сегмената, он је један од уско специјализованих и један од најважнијих, ако не и најважнији, промо-сајт на којем покушавате да допрете до својих тржишта“, истакао је, гостујући у Јутарњем програму, Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Према његовим речима, најважније је да на светској мрежи, коју чине интернет, телевизија и новине, за шест секунди колико посматрач просечно проведе тражећи садржај, привучемо његову пажњу.

„Филмови су некада трајали по 15-20 минута, то су биле читаве приче. Ми смо прошле године имали филм који је освојио неколико награда. То је била љубавна прича о Београду. Успели смо у два и по минута дескриптивно ставимо цео Београд и љубав према њему кроз љубав младих и оних који више нису тако млади“, објаснио је Поповић.

Спот се, пре свега, односи на културну понуду и на све оно што Београд, као све популарнији град, јесте.

„Три године заредом смо били проглашени за прву дестинацију у свету која се не сме обићи када је у питању добра атмосфера и добар провод, али овај сегмент који смо сада обрадили је Београд из неке друге визуре, Београд са река, културна понуда“, наводи гост Јутарњег програма.

Београд је занимљив глобално

Када се разматра питање ко је публика којој се обраћамо том рекламом, то јест ко су потенцијални туристи који ће посетити српску престоницу, одговор је – сви.

„Више немамо земље које Београд интересује, Београд је замиљив глобално. Нека тржишта се разврставају по броју ноћења, по броју људи који нам долазе, али са друге стране, стално отварате нова тржишта“, рекао је Поповић и нагласио да се интересовање стално мења, некад су Турци били први, сада су то Кинези.

Задатак је допрети до што већег броја људи како би се они задржали и саслушали поруку. На томе је заснован најновији спот у којем се представља Београд.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 27. окт 2019, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Radovi u toku...

@Srediti grad
Pa Beograd (i Srbija) se sredjuju ako mnogi nisu primetili. Znaci ceo grad je pod kranovima, fasade se sredjuju i to u velikom broju. Brze i ne moze. Pogledajte samo Zemun, prava renesansa. Samo zlonamerni mogu da kazu da se nista ne radi. Srbija cela u auto-putevima. Gradi se brza pruga i ostale denice vec uradjene ili radovi u toku. Savamala i Promenada zajedno sa Karadjordjevom, Pasarelom i Kosancicevim vencom velika obnova i radovi u toku. Brankova, Trg isto tako. Milina za videti. Da ne nabrajamo, ali ocigledan napredak. Samo tako. Podrska.

(недеља, 27. окт 2019, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

Srediti grad

Beograd treba prvo da se sredi kao I cela Srbija ili od turizma nema nista. Ovde ne pricam samo o oronulim fasadama nego I drugim stvarima.

(недеља, 27. окт 2019, 15:01) - Miro,Bastina [нерегистровани]

Beograd -Svet

Beograd je po mnogo cemu jedinstven grad u Evropi i Svetu!...Npr. po geopolitickom i ekonomskom polozaju-raskrsnica kultura izmedju istoka i zapada, smesten na dvema Evropskim rekama...Podunavski karakter grada,kao i njegovu istorijsku dimenziju karakterisu tvrdjave na Dunavu;Kalimegdan,Petrovaradin,Ram,Golubac,kao i veliki naucno istorijski projekat uvazenog Dr. Prof Koraca-Rimski vojni logor Viminaciju,sa atraktivnim muzejskim eksponatima iz Rimskog doba...Na Beograd se naslanjaju Avala i Kosmaj,kao i Nacionalni parkovi Djerdap i Fruska Gora...Gradovi izuzetnih kulturnih vrednosti kao sto su Novi Sad,Sremski Karlovci,Vrsac i Oplenac,bliske su Beogradske komsije...Beogradsku Toskanu i PUTEVE VINA zaokruzuju Vrsacki,Smederevski,Grocanski,Fruskogorski i Oplenacki vinogradi! U kojima hedonisti mogu konzumirati autohtone i visokokvalitetne sireve,vocne rakije i vina iz domacinskih vinskih podruma,poznatih po istorijskim trajnjima!Cija vrhunska vina su tocena i na Beckom dvoru...Stari Zemun,PancevoGrocanska Carsija,Kosancicev Venac i Skadarlija su zasticene kulturne i istorijska gradska jezgra...Beograd je kraljevska Prestonica o cemu svedoce prelepe palate tzv Beli Dvorovi u Dedinju,Topcideru,Centru grada ,Smederevu ,Oplencu....Lepenski Vir i Vincanska kultura svedoce da su nas glavni grad i njegova svetski bogata okolina Spomenici najvecih civilizacijskih istorijskih dostignuca.! U Ohaju 27/10 15;00

(недеља, 27. окт 2019, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Ma daj...

@Turistifikacija..

Kakva glupost na kvadrat!! Pa Holandjani su sve posvetili turizmu i turistima. Skoro nigde da ne mozete da procitate holandski sem na nazivima ulica, i nikako nisu izgubili svoju autenticnost i nacioanalni ponos. Ustvari obrnuto. Nikad svesniji i ponosniji svoje holandske kulture i indentiteta. A turizam cveta, svi pricaju engleski i nemacki, svi se provode, kupuju, trose i nikome nista ne fali. Pa bas turisti i stranci hvale Beograd i njegovu autenticnost. I trznim centrima nista ne fali. Isti ti stranci tu kupe sta im treba, prosetaju, sa nama lokalcima u prijatnom ambijenru. Sve pohvale za one koji sredjuju Beograd i Srbiju i samo hrabro napred.

(недеља, 27. окт 2019, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

turistifikacija

I samo nastavite da krojite grad po meri globalnih turista, pa ćete izgubiti svu autentičnost a time i privlačnost Beograda. Svi grozni tržni centri, sav grozno isforsirani engleski jezik, sva postmoderna arhitektura, elitizacija centra grada i ostalo, sve to oni imaju i kod kuće. Razumete?

(недеља, 27. окт 2019, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

samo ponesite

gasmasku i imacete lud provod, mozete jeftino da se narokate, devojke od plastike vas jedva cekaju, a i da pripazite kada hodate da ne slomijete nogu jer su upravo postavljenen nove ploce... Beograd!