Хонгконг – Милион долара за паркинг место

Паркинг место се налази код петог, највишег солитера „Центар“ у Хонгконгу, који је у октобру 2017. године постао најскупља пословна зграда на свету. Најбогатији човек у граду продао је зграду за више од пет милијарди долара.

Паркинг место је купљено за баснословну своту успркос све већој забринутости око утицаја продемократских протеста на тржиште некретнина у граду.

Огромна цифра коју је издвојио Џони Чеунг Шун показатељ је све веће неједнакости која је допринела незадовољству оних који готово пет месеци протестују у том финансијском средишту, у коме је једна од пет особа сиромашна.

Износ од 970 хиљада долара је више од 30 пута већи од просечне годишње плате становника Хонгконга и отприлике је једнак цени једнособног стана у лондонској елитној четврти Челси.

Цене некретнина недавних месеци падају јер су грађевинске компнаије приморане да нуде ниже цене за нове пројекте и смањују ренте за канцеларије.

„Већина власника у ‘Центру' су у финансијама или другим брзорастућим секторима“, истиче Стенли Пун, директор компаније за некретнине "Centaline Commercial"  и додаје да тајкунима то није толико значајна куповина, у поређењу са вредностима канцеларија коју поседују.

Стање тржишта некретнина у тој аутономној регији раније је постало политичко питање јер су растуће цене приморале неке мање компаније да због високих ренти затворе своје канцеларије.

број коментара 0 Пошаљи коментар