Мионичка свадба, а коло води млада из Кине

Свадбена поворка по невесту креће запрежним колима, кроз шљивике и ливаде, сеоским путевима, окићена заставама и уз музику баш као некада у селима овог краја.Ту је и пуцање да се обори јабука, пријатељске шале, свадбарске песме и извођење младе.

У главним улогама и у српској народној ношњи гости из Кине-шаролика туристичка група углавном млађих Кинеза врло брзо је, без обзира на разлике у језику и обичајима, прихватила игру уживајући у њој уз цупкање у колу свако на свој начин.

„Дошла сам као туриста с групом пријатеља, па сам опуштена и уживам. Најзанимљивији тренутак ми је овај, управо сам бацила јабуку на кров и то је лепо и најинтересантније“, рекла је млада Џанг Јуенсеји.

Осим обичаја од домаћина је научила и по неку реч - здраво, живели.

Читаву туристичку причу осмислили су у мионичком удружењу „Весник“ уз подршку Туристичке организације Косјерић, помоћ и учешће бивших и садашњих фолклораца, желећи да гостима понуде нешто ново.

„Значајно је да покажемо како ми заправо негујемо и чувамо нашу традицију, наше обичаје и то покажемо госту, нарочито страном госту, а с друге стране то је заправо нешто што и они сами траже. И њима је помало досадило да фотограгишу, разгледају, и они би да учествују и да се мало играју тако да је то добит и за једне и за друге“, истакла је директорка Туристичке организације Косјерић, Снежана Јоксимовић.

„Ово је један, пројекат где ми нудимо нешто ново што до сада нико није нудио,туристичку авантуру и мислим да им се то свиђа. Већ имамо најаве и за неке друге госте и за наше из Србије који хоће да поново уведемо обичаје и да заинтересујемо људе, да им на неки начин учинимо занимљив боравак у нашем крају“, рекао је Жељко Срдић из етно домаћинства „Гостољубље“.

Мионичка свадба део је седмодневне балканске туре за кинеске туристе, а о интересовању говори податак да их је од пролетос било педесетак и да се већ договара за следећу годину.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. окт 2019, 01:39) - anonymous [нерегистровани]

Шлавиче

Имаш ли ти шве жубе?