Жена која је свету донела сексуалне играчке

Жена која је отворила први секс-шоп на свету, Беате Узе, данас би напунила 100 година. Имала је пионирску улогу у области еротских производа и револуционарне пословне идеје. Охрабривала је људе да покажу више страсти.

Многим Немцима је деценијама и сам спомен имена Беате Узе терао крв у образе. Самосвесна и речита Немица је из спаваће собе у излог своје радње изнела читав свет секса, али и помагала за разне сексуалне игре.

То се збивало у време када се о сексуалности није јавно говорило, а није било ни свести о томе да би она могла бити повезана са радошћу и задовољством.

Беате Узе је рођена 1919. у тадашњој Источној Пруској, области која је после другог светског рата постала део Русије. Родитељи су је васпитавали у отвореном и либералном духу. Отац је био пољопривредник. У штали јој је показао како се паре животиње.

Мајка је била једна од првих жена које су завршиле медицину у Немачкој. Она јој је отворено говорила о женској сексуалности и чак јој је препоручила контрацептивна средства. Беате је научила у родитељској кући да су девојчице исто тако талентоване као и дечаци.

Она је 1937. одлучила да у Берлину постане пилоткиња. Ускоро је била спортска и уметничка летачица. Затим се 1939. удала за свог инструктора летења Ханс-Јиргена Узеа, а 1943. године се родио њихов син.

Годину дана касније њен муж је страдао у авионској несрећи, али она и даље лети. Од 1944. године је у немачком Вермахту. Са чином капетана транспортује авионе до фронта. До краја живота није желела да прича о својој улози у том времену нити је осећала кривицу.

Секс више није само мушка ствар

На крају рата успела је једним од последњих летова да напусти Берлин заједно са сином. Обрела се у Фленсбургу на северу Немачке.

Била су то тешка времена за самохрану мајку. У разговору са женама чији су се мужеви враћали из рата сазнаје да се те жене плаше трудноће у времену тешке оскудице. Беате Узе се сетила контрацептивних метода које јој је мајка препоручила и записује једну од њих, календарску методу рачунања плодних дана познату као методу Кнаус-Огино.

„То није била сигурна метода, али је било боље него ништа“, рекла је Беате Узе касније. Спис икс је назив брошуре коју је продала по тада веома високој цени у 32.000 примерака. Од тога је стекла капитал за оснивање фирме која ће доцније постати светски концерн.

Но, њен начин продаје, који се базирао на тада неуобичајеном слању формулара за наручивање на све адресе до којих је могла доћи, доноси јој и прве судске процесе. После ће их у њеној каријери бити око две хиљаде. Најчешће су подносиоци тужби сматрали да су на њихове адресе стигли непристојни материјали који наводе на неморално понашање и секс пре брака.

Једни се љуте, а други јој се диве. Секс није више само мушка ствар. Беате Узе ослобађа жене тако што им признаје право на самосталну сексуалност. Она је своју идеју гледала са прагматичне стране.

„Није се тада обазирало на сентименте у ономе што се радило. Гледало се да се преживи и да се изађе на крај са дететом“, тврдила је Беате.

Брачна хигијена

Онда је 1951. године начињен следећи корак – основана је „Кућа за доставу Беате Узе“. Продаје кондоме и публикације о „брачној хигијени“, како се тада брачни секс називао. Њен пословни модел се састоји од продаје ствари које су свима потребне, а нико о њима не прича. Али и тон је нов – за производе гарантује својим именом и директно ословљава муштерије.

Резултат је брз раст фирме. После прве деценије запошљава 200 људи. У Фленсбургу 1962. године отвара први секс-шоп на свету.

„Специјализована радња за брачну хигијену“ је изазвала талас негодовања. Неки грађани су сматрали да радња подстиче неприродно задовољење сексуалних потреба. Чак је и Берзовно удружење немачких књижара одбило захтев фирме Беате Узе да се учлани и то из „моралних разлога“.

Локални тениски клуб такође не жели да је прими. То је разљутило Беате Узе па је изградила сопствено тениско игралиште.

Нови пословни импулси долазе седамдесетих. Мењају се и закони и моралне представе људи. У центру пажње више није „брачна хигијена“ већ жеља и задовољство. Поред кондома, помада и часописа, одавно се продају и еротска помагала и играчке, доњи веш и средства за потенцију.

Порнографија је 1975. године легализована у Немачкој те Беате Узе укључује видео-садржаје у своју понуду. За многе феминисткиње овде долази до радикалног раскида. Зашто Узе продаје филмове у којима су жене деградиране на ниво сексуалног објекта? Критичари јој спочитавају до данас да јој није била важна равноправност већ профит.

Неуспех породичне фирме

Узе је добила још два сина у другом браку са трговцем Ернстом-Валтером Ротермундом. Синови су се укључили у посао. Док посао цвета, синови започињу свађу. Фирма је подељена 1981. године. „Беате Узе“ остаје код мајке и њеног сина Улриха, а „Достава Орион“ од тада припада двојици других синова.

Застој је за фирму незамислив. Нове идеје постају стварност. Беате Узе 1996. године отвара Музеј еротике у Берлину, а 1999. године, две године пред смрт, са фирмом је изашла на берзу.

Акције најпре астрономски расту, а потом континуирано падају. Фирма се бори са смањеним прометом, неке филијале се затварају. Превелика је конкуренција на интернету, стално прети банкрот. Инсолвентност је први пут проглашена пре две године, али оснивачица фирме то није доживела.

Кажу да је Беате Узе много патила због свађе синова и поделе фирме. А и њен други муж изгледа није био за њу. Брзо се повукао из посла и окренуо се другим женама. После 20 година брака Беате Узе се разводи и потом налази нову љубав, Американца који је млађи од ње 25 година.

Признања долазе на крају

Пред крај живота пословање је било нестабилно али за своју пионирску улогу у ослобађању сексуалности почиње да добија друштвена признања. Дуго је у свом Фленсбургу била одбацивана, а за свој осамдесети рођендан се уписала у златну књигу града. Међутим, није постала почасна грађанка.

Десет година пре тога, 1989. године добила је „Савезни крст“ за заслуге. Она се наметнула у мушким областима – као пилоткиња и пословна жена. Несумњиво је њена заслуга да су неке теме које су биле табу пронашле пут до јавности. Није устукнула ни пред претњама ни пред тужбама или пред покушајима да је маргинализују.

Катрин Ренике, ауторка која је написала њену биографију, изјавила је за Дојчландфунк да Беати Узе није посебно на срцу лежала женска еманципација. Она је према госпођи Ренике рани пример „инфлуенсера“, особе која преко маркетиншког посредовања сопствене личности продаје своје производе.

Беате Узе је умрла 2001. у осамдесет и првој години живота од последица упале плућа .

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 25. окт 2019, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Српски језик

Реч пилоткиња не постоји у српском језику. Зашто се изражавате и пишете неправилно?

(петак, 25. окт 2019, 16:12) - Gastarbajtovanje [нерегистровани]

Klinci su nekada komentarisali...

sadržaje njenih izloga,a današnji klinci imaju sve na smartfonima!

(петак, 25. окт 2019, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

Dzaba ti sad

Posle toliko godina, samo moze da se lista katalog...

(петак, 25. окт 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

1977

Secam se njene prodavnice i kataloga koji sam poneo.