„Милосрдни анђео“ и издајник Вук Бранковић – митови у које Срби и даље верују

Прошлог викенда обележили смо 75 година од ослобођења Београда. О последњим данима и сатим у окупираном Београду сазнали смо многе нове чињенице, али и разбили неке предрасуде. Екипа РТС-а проверавала је у које историјске митове и даље верујемо.

Звона Нотр Дама одјекивала су због српске победе на Kосову, краљица Драга убијена је трудна, а Стефан Првовенчани крунисан је два пута – све ово учили смо из историјских читанки. А заправо су митови.

У српској историји много је грађе за митове, а историчари објашњавају да је највећи део њих настао у 19. и 20. веку, а односи се на средњи век. Екипа РТС-а на Сајму књига проверавала је знање грађана о митовима.

На питање шта је била Јелена Анжујска по националности већина испитаника је рекла Францускиња, баш као што грађани и данас наводе да је „Милосрдни анђео“ званичан назив операције из 1999. године у којој је бомбардована Југославија. 

Да ли је Вук Бранковић био издајник или не основци углас потврдно одговрају, док један од саговорника каже да је то тешко питање на које могу да одговоре само они који су се дубље бавили тим историјским феноменом.

Највећи српски митови 

Феноменом ових митова, у које наши саговорници данас верују, бавио се историчар Дејан Ристић. Питамо га који је највећи српски мит.

„То је тешко рећи, али има неколико изузетно популарних. Свакако један од најпопуларнијих и најромантичнијих је онај о анжујском пореклу краљице Јелене. Иако ми знамо да је она била грчког порекла, а не француског и да је постала Францускиња тек крајем 19. века – 500 година после своје смрти. Или рецимо чувени мит о златним виљушкама Стефана Немање у сусрету са Фридрихом Барбаросом. Такође, познато је да званичан назив трагичне и злочиначке акције НАТО пакта бомбардовање Југославије од пре 20 година није носио назив 'Милосрдни анђео'. Он је измишљен 1999. године“, указује Ристић.

У једну књигу сабрао је 20 митова из 800 година српске историје.

„То су митови који се односе на оне чувене стихове Гаврила Принципа које ми приписујемо Гавилу Принципу, потом на чувени говор мајора Гавриловића из 1915. затим узроци смрти војводе Петра Бојовића и коначно изостанак идеолошких обележја на гробу Јосипа Броза Тита“, наглашава историчар.

Сви народи имају своје митове, али Ристић каже да је за Србе карактеристично да стварају веровања чак и за савремене догађаје. Тако да ће грађе за нову књигу бити на претек.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(недеља, 27. окт 2019, 17:37) - anonymous [нерегистровани]

Досељавање Словена

Највећи мит је досељавање Словена. ДНК анализе пронађених скелета из периода Левенског Вира показују да је то ДНК који ми данас имамо. У Сремској Митровици су пронађене десетине скелета и датирани су на период од 1-4 века а 90% од њих има словенски днк! Сеоба је увек било али је већина становништва овде одувек била!

(недеља, 27. окт 2019, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

Mitovi.

Vizantija je itekako, kad je njoj bilo potrebno, koketirala sa Turcima. Pogotovo u unutrašnjim previranjima koja su bila itekako česta u kasnijem periodu postojanja Vizantije.
To znači, da im hrišćanstvo ništa nije predstavljalo već samo moć i prevlast.
Mislim da su pustili Turske da poraze Srbe jer su Srbi,predviđeni Dušanom, par decenija pre, kukavički napali Vizantiju i zauzeli veliki deo teritorije. A zna se da su Vizantijici Srbiju gledali kao najvažnijeg saveznika i bili su više od prijatelja. Bili su krvno vezani.
A onda je usledila izdaja.

(недеља, 27. окт 2019, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

Mitovi !

O kakvoj to pobjedi kristjana nad Turcima na Kosovu polju vi pišete ? Totalni poraz. Samo 60tak godina kasnije nestala je svaka srpska državnost.

(недеља, 27. окт 2019, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

O čemu ljudi pričaju 2

Poslije požara u ND je rečeno da ta crkva nije zvonila u čast "pobede" srpske vojske na Kosovu, već u nekoj drugoj pobjedi hrišćana nad Turcima. Čini mi se da se radilo o pobjedi Ugara.

(недеља, 27. окт 2019, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

Notre Dame

je zvonio zbog pobjede Ugara protiv Turaka, jedno 200 ili 300 godina poslije bitke na Kosovu!

(недеља, 27. окт 2019, 13:30) - Владимир [нерегистровани]

Обмана

Очигледно да је сврха ове књиге оправдавање НАТО бомбардовања или барем њено "хуманизовање", као и оправдање тешких злочина које су комунисти учинили српском народу, а један од највећих је убиство великог српског војводе. Злочин незапамћен у историји света. Сада правдати мучко убиство осамдесетогодишњег хероја балканских и првог светског рата представља још већи злочин.

(недеља, 27. окт 2019, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

Jel jasnije?

Nema vecih mitomana od placenika

(недеља, 27. окт 2019, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Najveći mit

Pa najveći naš mit je da mi imamo pametne mislioce koji svojim škrabarijama utemeljuju pozitivne stvari novim generacijama. Poput ovog gospodina i njegove nove biblije.

(недеља, 27. окт 2019, 12:26) - anonymous [нерегистровани]

wikipedia

Wikipedia kaze da je naziv Milosrdni Andjeo netacan, tj mi smo ga imzmislili.. Pa, ako kaze Wikipedia...

(недеља, 27. окт 2019, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Bice

Bice bice Jos kako