Богати бродовласник подрива школство у Норвешкој

Бродовласник и један од најбогатијих Норвежана, Ејнар Јохан Расмусен, уложио је 1,6 милиона долара у Фондацију „Биокосмос“, која промовише псеудонаучну теорију интелигентног дизајна и тако негира Дарвинову теорију еволуције.

Фондација је позвала на отворенију дебату о биологији и космосу, а циљна група су сви они који су заинтересовани за науку и велика питања, посебно млади, укључујући ученике.

Расмусен (81) је изјавио за норвешку телевизију НРК да жели да што већи део овог модерног истраживања буде доступан јавности.

Сагласио се са члановима Фондације, коју чине дански професор, лекар, цивилни инжењер и теолог, да се еволуција више не може објаснити као резултат случајних промена или природне селекције.

Промовисањем теорије интелигентног дизајна, Фондација велича врлине псеудонаучне теорије да је природа толико прецизно подешена и добро направљена да се није могла развити природном селекцијом и да је неко морао да управља природом.

Раша тудеј пише да је умешаност Расмусена изазвала оштра реаговања оних који сматрају да моћни бизнисмен покушава да утиче на образовни систем у Норвешкој.

Норвешки посланик Торстин Твет Солберг изјавио је да је потпуно погрешно да богаташи покушавају да „купе“ приступ норвешким учионицама.

„То је и превише алтернативно и прилично бесмислено“, истакао је Солберг.

Поступак Расмусена прокоментарисао је и Мартин Јакобсен са Теолошког факултета Ансгар у Кристијансанду, који је рекао да о природи треба питати научнике, а о Богу теологе.

„Када се питате како се развила природа, треба да разговарате са научником, а ако имате питања о Богу, разговарајте са теологом", истакао је Јакобсен.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 25. окт 2019, 10:17) - anonymous [нерегистровани]

Srpsko odjeljenje

Ako je zarada u pitanju pod hitno da otvori ogranak u Srbiji, imace najvise polaznika.

(петак, 25. окт 2019, 02:47) - Саша [нерегистровани]

Еволуција ни из чега

Теорија еволуције суштински никад није доказана. А зашто није? Јер није познат ниједан случај где је доказано да једна врста организма може да пређе у другу. Другим речима сисар ће увек бити сисар а рептил рептил па имао или немао перје или имао или немао крзно. Тако и на нивоу бактерија, које се множе невероватним брзинама и где би то морало бити видљиво, никада нигде није доказано да једна врста бактерија може да постане друга врста него само да постоје мутације унутар једне врсте. Па тако вирус грипа неће постати хепатитис или сида. Или бактерија једног спектра неће постати друга. Чисто научно та теорија је ништа више него то: теорија. Али највећи фазон еволуције тек следи а то је тврдња да је и та прото ћелија тј живот настао ни из чега тј одједанпут у "великом ораску". Па сад имате то и имате причу о стварању света надахнуте вером...исто тако ни из чега. Разлика је ипак у томе да је ова друга прича надахнута оним што се не разуме и нико не крије да нешто не разуме док ови први продају маглу умотану у науку.

(петак, 25. окт 2019, 00:13) - anonymous [нерегистровани]

Ех да је само то

Чланак не пропушта прилику да назове теорију псеудонауком. Да случајно не помислимо да је то што он каже могуће, још ће да га ухапсе и стрпају у затвор.
Није проблем он, него индоктринација која не пропушта шансу да у свим медијима света, па ево и на РТС-у, дезавуише све друго осим Дарвина.

Досадни сте и ви и Дарвин и школе... Нема дана да не видим чланак о мајмунима и људима. Какве вајде има ико од теорије да је човек настао од мајмуна осим политичког манипулисања нараштајима?

Човек може да лаже и када говори истину. У пиатњу је намера а не логичка вредност израза. Да ли учите децу истовремено да је читав покрет еугенике који је довео до гнусних злочина у Другом светском рату управо потекао од разних теорија еволуције, напреднијих раса...? Не учите. Зашто? То већ није ни теорија ни псеудоистина. Тако људи реагују кад их научите да су "најнапреднији", пожеле да потамане све друге око себе.

(петак, 25. окт 2019, 00:12) - anonymous [нерегистровани]

Pseudonauka?

Kreacionizam je ozbiljan pokret u svetu i nazivati ga pseudonaukom predstavlja subjektivizam i narusava nepristrasnost novinarskog izvestavanja. Postoje ozbiljni naucnici koji se zalazu za kreacionizam i ti naucnici navode i ozbiljne argumente.

(четвртак, 24. окт 2019, 22:43) - anonymous [нерегистровани]

Da li je moguce

A otkad je to Darvinova teorija dokazana? Darvinova teorija je najveca religija jer je potrebno mnogo vere za nju :) A sto se tice ovog teologa iz teksta, pitao bih ga ko he stvorio prirodu, naucnici ili Bog?