Вео мистерије београдског Победника

Легенда каже да се ту налази подземни пролаз до Земуна, благо краља Петра Другог и Титов бункер, а пронађена је и исклесана плоча за коју се сумња да потиче са некадашњег ташмајданског гробља.

Вео мистерије обавија београдског Победника, али шта је мит, а шта истина? Пре три године, испод платоа код Мештровићевог ремек-дела, пронађена је просторија овалног облика, за коју се спекулисало да је Титов бункер.

Истина је да се овде налазила зграда која је служила за потребе војске до Другог светског рата.

„Највероватније је та зграда срушена и управо на том месту су остали њени темељни остаци и то о чему се спекулисало пре неколико година да су неки тајни пролази Београдске тврђаве заправо су подрумске просторије једне зграде која је била у употреби до 50-их година 20. века“, рекла је Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Све то не значи да Тито није имао бункер на Калемегдану. Штавише, налази се свега неколико метара од платоа. Одају га само једна врата и део бетонске конструкције који вири из земље.

Саграђен је после 1948. године, када је дошло до сукоба између Тита и Стаљина. Постоје и приче да је Римски бунар тунелом повезан са Земуном.

„Наука је доказала да то није тако. Сам Римски бунар направљен је у водонепропусној стени и није могуће никако да постоје било какви тунели који воде од Римског бунара до Земуна“, истакла је директорка.

Још једна од легенди каже да су, на почетку Другог светског рата, Немци послали четири специјална рониоца у Римски бунар у потрази за благом краља Петра. Они никада нису изронили, као ни истина да ли се то заиста догодило.

број коментара 0 Пошаљи коментар