Британци су уморни, хоће краћу радну недељу

Све већи број компанија у свету уводи четвородневну радну недељу како би задржале квалитетне и способне запослене, показали су подаци америчке агенције за истраживање тржишта рада Breathe HR.

Према извештају "Society for Human Resource Management" из САД, многе компаније у свету уводе четвородневну радну недељу како би привукле талентоване запослене из свих делова света, напомињући да у данашњем глобализованом свету људи из једног краја света без много проблема пронађу посао на другом крају.

Међу тим земљама је и Велика Британија, у којој је недавна анкета међународне агенције YouGov показала да 63 одсто Британаца подржава четвородневну радну недељу.

„Флексибилно радно време било ди далеко корисније, како за запослене, тако и за компаније. Мислим да би краћа радна недеља резултирала бројним позитивним ефектима, попут одржавања доброг баланса између пословног и приватног живота, што је врло важно, јер многи од нас пате због прекомерног рада“, рекао је Џонатан Ричардс, директор компаније Breathe HR.

Упозорио је да нека истраживања показују да превише времена проведеног на послу може изазвати већи стрес, анксиозност, као и дугорочни утицај на ментално здравље.

Подаци ове агенције су показали да 27 одсто компанија на глобалном нивоу запосленима нуди могућност да раде четири дана у недељи и 9-10 сати дневно, уместо досадашњих пет дана са по осам сати дневно.

Резултати њиховог истраживања су такође показали да је овај тренд резултирао бољим расположењем међу запосленима, али и већом продуктивношћу у компанијама.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 25. окт 2019, 09:05) - Дејан [нерегистровани]

Уморни?

Ма уморни су они од непрекидног пијанчења, рад нису измислили сигурно...

(четвртак, 24. окт 2019, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

Jadni Britanci

Osećaju se ugroženim, kao Crnogorci, što se tiče rada. Sad kada su se izjasnili za Brexit i kada su veliki broj radnika iz EU poslali kzći, odjednom im nije po volji da rade sami...

(четвртак, 24. окт 2019, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

kod nas bi mnogi bili zadovoljni da imaju

bar dva dana nedeljno.

(четвртак, 24. окт 2019, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

Radno vreme

Nedeljno 40 sati, ili 5x8 ili 4x10. Nije loše da se radi četiri dana u nedelji. Ono što nije dobro je što jako puno ljudi radi više od 40 sati nedeljno. E to treba zabraniti. Ima toliko nezaposlenih i trebalo bi njih angažovati ako je stvarno za taj neki posao potrebno toliko radnih sati. Svi srećni i zadovoljni.