Паб – пиво или квиз? Зашто не оба

Знате ли ком планинском венцу припада највиши врх Италије, шта је гингивитис и како се зову хипотетичке честице брже од светлости? Ако не знате, не морате се враћати у школу, знање можете обновити у паб квизу. У једном квизу опробала се и екипа РТС-а.

Нашли смо се испред Физичког факултета, али не да бисмо на њему полагали испит. Ипак, били смо на некој врсти тестирања, јер се унутар факултета налази клуб у ком се одржава паб квиз. Екипу РТС-а чине четири члана: две новинарке и колеге сниматељ и тонац.

На Физичком факултету нас чека Жарко, публици познат и као трагач у квизу Потера. Са њим се шалимо да је домаћин скупа.

А пошто наша екипа први пут учествује у једном оваквом квизу пријављујемо се под називом „Дебитанти“ и добијамо почасно место у сепареу. 

Kажу да сепаре доноси срећу. Наше је тик до водитеља квиза, односно Жарка. Иако може да делује као предност протекција нема.

Након што смо се сместили, правимо стратегију и делимо области. На питања из општег културе одговарамо сви, географија припада колеги тонцу, новинарка Вишња задужена за филм и  музику, њена колегиница Јелена „покрива“ историју, а сниматељу преостаје област вечери.

Када смо поделили задужења, спремни смо за почетак квиза. А потом смо одлучили да проверимо и како стоје ствари са конуренцијом.

„Наша екипа вечерас се зове 'Предузетници'“, одговара младић док окупља своју екипу за почетак такмичења. На питање да ли је ово први пут да учествују одговара да је он већ искусан такмичар, али да је неким његовим саборцима ово први паб квиз.

Пошто је и нашој екипи први паб квиз једну девојку питамо да нас упути у правила такмичења.

„Имамо различите области у квизу, питања иду редом по областима, на видео-биму или телевизору се налазе. Имамо кратко време да одговоримо на то питање и затим одмах иде следеће. Може да се одабере једна област да буде џокер, а поени са те области се дуплирају“, објашњава искусна квизашица.

Конкуренција променљива, али увек жестока

А на коју област улажу џокера питамо екипу која важи за фаворита.

„Рецимо историја. То сам и завршио и то нам је рецимо редовно џокер“, каже један од такмичара.

Распитујемо се и колико је конкуренција опасна.

„Па конкуренција је променљива, али увек жестока. Тако да има доста квалитетних екипа, доста нас је учествовало у квизовима Слагалица и Потера. Од наше стандардне екипе нас десетак, бар пола је учествовало у Потери и исто толико победило“, предочава нам један младић.

А победи се и ми надамо. Kвиз почиње, а ево и првих питања.

„Шта се упалило код особе која пати од гингивитиса“, пита нас Жарко.

Наша екипа има спреман одговор. А док се расправљамо да ли су у питању десни или зуби, толико смо гласни да конкуренција може и од нас да сазна одговор.

Добро је кренуло, бар што се тиче општег образовања. А ево како је звучало и неко од наредних питања: како се у теоријској физици називају хипотетичке честице брже од светлости? Да ли се зову тахиони, радони, неутрони или електрони?

„Само један одговор је тачан“, наглашава Жарко. 

А наша екипа није имала представу који је то одговор. Сагласни да смо кoд физике оманули и да нам је то слаба тачка, а док то констатујемо у шали се кријемо да нас не виде наши професори физике.

Међу учесницма у паб квизу има професора, као и студената. Знање проверавају и средњошколци, запослени, али и они на прагу пензије. Да би одговорили на више од шездесет питања спремни су да остану до касно у ноћ.

Пошто паб квизови у просеку трају између три и три и по сата, наш тим није сачекао крај јер смо морали да се упутимо ка телевизији. Али смо прошли, за око сат и по времена, три области. Негде смо били бољи негде мало лошији, али рачунамо да би од 19 екипа били у првој трећини. Што и није тако лоше.

Врло оптимистично!

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 09:17) - anonymousica [нерегистровани]

rts

Ima lepih momaka. Jedva cekam da odem

(недеља, 22. сеп 2019, 16:55) - anonymous [нерегистровани]

bravo rts

ko kaže da su novinari"univerzalne neznalice"?
Ove dve devojke su sveznalice a pri tom i lepe!