Једина жена ауто-лимар у Јабланичком округу

Жена-змај, тако у Братмиловцу код Лесковца зову 48-годишњу Сунчицу Горчић која је једина жена-аутолимар на југу Србије. Мајци двојице синова дан почиње у ауто-лимарској радионици, а завршава се у фабрици намештаја.

„Чудно им је што сам жена, а они траже мајстора. Тако да некад неко и не верује да сам ја тај мајстор, ауто-лимар“, каже Сунчица Горчић, ауто-лимар.

А када се увере у њену спретност и знање скидају капу за мајсторство и постају сталне муштерије. Занат нимало лак посебно за жену. Сунчица је учила од супруга који јој је пре 18 година због здравствених проблема предао радионицу.

„Захтева прецизност и пажљиво мора да се ради јер постоји и опасност. Кад поштено радиш увек имаш посао, значи то је најбитније“, додаје Сунчица.

Кад остави варјачу лати се чекића, шрафцигера, брусилице. У радионици возила за поправку, у дворишту стара, хаварисана која раставља у делове. Глас о добром мајстору брзо се шири па је тако Сунчица добила понуду и за посао у фабрици намештаја. Сродила се каже и са лимом и са дрветом.

„Радим у лакирници на брушење столица, столова. Један темпо сам навикла, држим тај темпо рада тако да ми није тешко ништа“, каже Сунчица.

Без предаха од јутра до вечери. Чак и јагоде сади. Руке пуне жуљева, а на лицу увек осмех. Тако дочекује и комшије и муштерије.

„Они су почели од нуле.Овде је била једна кућица мала па су радом направили ево какву кућу.Тако да стварно су вредни, немам речи“, истиче Зоран Мичић, муштерија.

Недавно је добила сертификат за вариоца. Захваљујући донацији „Хелпа“ ускоро стиже и нова опрема која ће јој, како каже, знатно олакшати рад.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 17. сеп 2019, 22:47) - anonymous [нерегистровани]

A kako to da za Sunčicu nismo čuli

od onih večito zabrinutih za ravnopravnost polova? Ej, samo jedna žena i evo sad pominju još dve bliznakinje. Pa gde je tu ravnopravnost? Dajte pod hitno naređenje da se barem 1000 žena prisilno odvede da peku zanat za auto-limara. Ne sme Srbija da bude polno neravnopravna. Platićemo školovanje, nije problem, samo da nam žene budu jednake!

(уторак, 17. сеп 2019, 20:51) - Mila [нерегистровани]

..

Srednja zanatska skola u Beogradu. Dve bliznakinje na istom zanimanju. Dodjite da ih upoznate, specificne su po dobru koliko i skola.

(уторак, 17. сеп 2019, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Bezbednost

Malo obavezne edukacije za bezbednost na poslu nebi bilo loše , ovde u Srbiji 90% majstora ili takozvanih majstora ne koristi zaštinu opremu pri brušenju , sečenju , varenju...

(уторак, 17. сеп 2019, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Hvala Bogu

Vrijedna zena!

Hvala Vam na lijepim vijestima RTS.

(уторак, 17. сеп 2019, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

e...

pa dobro je dok trazu...