Хоће ли Стари град испливати из Тисе

Бројна документа говоре о постојању бечејског утврђења, пре три века порушеног правог малог града који је данас под водом реке Тисе и познат само неколицини. Обимно истраживање локалитета Стари град омогућиће заштиту и боље међународно представљање овог историјског места.

Археолог бечејског музеја Рашко Рамадански један је од тима истраживача, историчара, ронилаца, стручњака неколико института, музеја и завода из Бечеја, Београда, Новог Бечеја и Зрењанина које је оклупило истраживање локалитета Стари град, утврђења на реци Тиси које је порушено 1701. године по одлукама Карловачког мира.

Фортификација и насеље од пре три века данас је већим делом под водом и налази се између Бечеја и Новог Бечеја. Једини очувани остаци једног утврђења у Банату.

„Ми се сада аналазимо на обрисима југоисточне куле локалитета Стари град или како су раније људи називали Градина, што је у ствари Бечејска тврђава и тачно је то да ето, стицајем ових или оних околности, и Старобечејци и Новобечејци слабо су упућени у постојање једног таквог утврђења, једног средњовековног града у њиховој непосредној околини“, истакао је Рашко Рамадански.

Према изворима Ратног архива у Бечу, тврђава је грађена по нацрту који је потписао инжењеријски капетан Јохан Кристијан де Колет. Насеље уз тврђаву даје историјски континуитет и са локалитетом Арача, јер се оба Бечеја, Нови и стари, јављају знатно касније.

„Најугроженији је тај део који се налази под водом. Ми смо сонарима и подводном камером открили где се он налази, открили смо део зида, али он је под водом и сада би ту савремене технологије јако допринеле да се то заштити, да се открије и отме од природе“, објашњава Дејан Жигић из Завода за заштиту споменика културе Зрењанин.

Локалитет може бити атрактиван и посетиоцима, јер је од пре три године Тиса опет међународно пловна река.

„Желимо да овај локалитет буде у потпуности истражен и на копну и у води и да сваком посетиоцу који дође на локалтет он буде доступан у оном обиму у којем је сачуван. То је једини прави пут“, наводи Александар Шоломон из Народног музеја у Зрењанину.

Покрајински Завод за заштиту споменика пре десет година започео је истраживање овог локалитета да би утврђење добило заштићени статус. Проглашено је угроженим, али се ништа више није учинило по том питању.

Настао на овом истраживању археолога, пројекат заштите Старог града на Тиси треба очекивати наредне године.

број коментара 0 Пошаљи коментар