Ко је „изашао на теглу“ у Владичином Хану

Овогодишњи караван манифестације „Изађи ми на теглу“ почео је прошле недеље у Брусу, а љубитељи ајвара окупили су се данас у Владичином Хану. Такмичење у припремању ајвара постаје традиција, најбоље екипе из 33 града учествоваће у финалу средином октобра у Београду.

Састојци су спремни, екипе на позицијама на платоу код Железничке станице у Владичином Хану. Један је, основни рецепт за ајвар, а варијација је много. Добри познаваоци хране кажу да је најбитније имати природне састојке и дуго кувати на ниској температури.

„Најтеже је сам процес кувања, ту је највећа техника, онда колико треба зачина и који, тако да би ајвар добио свој укус и шмек“, каже Зоран Трајковић из екипе „Породица“.

„Специфичност екипе је што смо сви ми пријатељи и спремамо најбољи ајвар. Тајне састојке не могу да вам кажем“, мистериозан је Мирослав Димчић из Владичиног Хана.

„Училе смо од баке и дошле смо смо да видимо да ли је то тај рецепт који ће ове године да освоји прво место у Владичином Хану“, објашњава Теодора Ристић из екипе „Штрумпфови“.

Свака екипа полаже наде у свој начин припреме ајвара. За јужњаке важи да су добри домаћини, Слободан Новковић, иначе гинеколог, до сада се такмичио у спремању гулаша.

„Навикао сам да будем међу женама и уопште ми није непријатно. Сад ево покушавам да нађем да ми помогне у љуштењу паприке“, истакао је Слободан Новковић из екипе „Меанче“.

„Мотив је да се дружимо, знамо да је увек добра забава и да награду, ако је освојимо, дамо у хуманитарне сврхе", наводи Милена Милосављевић, из екипе „Црвени крст“.

У Владичином Хану такмичи се девет екипа, најбољи ће добити шпорет и пласираће се у финале.

„Успели смо да покренемо производ Изађи ми на теглу, по рецепту прошлогодишњих победника из Бруса, по имену Пуцке, наћи ће се у продаји и то је наш допринос“, истиче Љиљана Вукотић, организатор каравана „Изађи ми на теглу“.

Организатори су покренули и образовне центре у шест градова, да помогну учесницима који желе да се баве предузетништвом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 24. авг 2019, 22:49) - anonymous [нерегистровани]

Šta mi smeta

Volim da kuvam i sve oko kuvanja, uz čašicu dobrog vina na kraju, nema ništa lepše.