Степенице од којих застаје дах

За добар селфи или фотографију многи су спремни и на највеће изазове. Но то није једини разлог што веома опасна литица у Норвешкој дневно привлачи и по хиљаду туриста.

Све је више људи, из свих крајева света, који желе да стигну до врха грандиозне норвешке планине Реинебринген. Иако по висини од 448 метара надморске висине заправо и није планина, тако изгледа јер се малтене вертикалне литице издижу директно из мора.

Не чуди што је истрошени прилаз видиковцу изнад архипелага Лофотен, протеклих година однео четири живота. Пре неколико година прилаз је затворен знаковима и траком како би регулисао руте посетилаца. Решење је нађено у постављању нових степеница, које не умању лепоту погледа и самог пењања.

За изградњу на оваквом терену, искусној непалској компанији биле су потребне три године. Сада, сваки дан у просеку између 800 до 1.000 туриста стигне до врха, уживајући у нетакнутој нордијској дивљини коју одликују бројни фјордови, острва и планине.

На Инстаграму је објављено више од 17.000 слика степеница. Kоштале су девет милиона норвешких круна, односно приближно милион евра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 18. авг 2019, 09:27) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Та помама за селфијима је чист егзибиционизам. Мора цео свет да види где си био, с ким си био, како си се провео...