У Црној Гори све више младожења који су спремни да промене презиме

Мушкарцима у Црној Гори промена презимена више не представља табу, чему у прилог иду подаци Министарства унутрашњих послова достављени „Дневним“ новинама, да су од почетка године у Црној Гори презиме промениле 124 особе мушког пола.

Министарство унутрашњих послова напомиње да у тај број спадају и лица која су преузела презиме супружника или додала своме супружниково презиме, преноси портал ЦДМ.

Занимљиво је да број мушкараца који мења презиме са годинама расте. Тако је 2016. године било 238 мушкараца који су се одлучили на овај корак, у 2017. години 301, а прошле године чак 365 особа мушког пола.

У Секретаријату за локалну самоуправу Подгорице за Дневне новине, пак, наводе да је приликом склапања брака на територији Града у последње четири године 35 младожења преузело презиме младе.

Од почетка ове године склопљено је 268 бракова, а да супруг преузме женино презиме десило се за сада у два случаја. Током прошле године то је учинило њих 14, 2017. године 13, а 2016. године њих шесторо.

Психолог Радмила Ступар Ђуришић је објаснила да је у Црној Гори презиме ствар породичног идентитета које је увек било условљено културолошки. Међутим, она каже да ови подаци говоре да полако долази до одвајања од утицаја социјалне средине и да млади доносе сами одлуке како ће да се зову и презивају.

„Презиме носи одговорност према породици коју заступате. Презиме носи и слободу и терет. Нажалост, нису све породице срећне и нису сва деца одгајана с љубављу. Не носе сва деца поносно своје презиме и то је нешто што полако почиње да излази на видело“, навела је Ступар Ђуришићева.

У Црној Гори деца до скоро нису имала могућност да сама смишљају како ће у животу да формирају своје погледе на свет, већ су имали смернице породице, додаје психолог.

„У Црној Гори су постојале читаве породице које су мењале своје презиме због тога што један члан њихове породице урадио нешто што није часно и поштено“, предочила је Ступар Ђуришић.

Осим тога, она истиче да постоје породице којима је важније да им се презиме продужи него неким другим.

„Дешава се да имате мушкарца који је из породице која има три, четири сина, а да је ћерка једна једина и онда они договором одлучују да мушкарац преузме презиме супруге да би деца наставила њено презиме“, објашњава Ступар Ђуришић.

Деца која су одрасла у домовима, такође, при склапању брака често желе да промене своје презиме.

Међутим, иако је из године у годину ова појава све чешћа код мушкараца, подаци Секретаријата ипак показују да жене и даље предњаче када је промена презимена у питању.

У последње четири године приликом склапања укупно 2.269 бракова у Подгорици, мужевљево презиме су преузеле чак 1.903 жене, односно 83,87 одсто. Њих 234 (10,31 одсто) свом презимену су додале супругово, а у свега 97 случајева (4,28 одсто) свако је задржао своје презиме приликом склапања брака.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. јул 2019, 21:39) - Jovo [нерегистровани]

Crnogorci

odrekli se i predaka i srbstva a gdje ne i prezimena .

(понедељак, 15. јул 2019, 19:13) - anonymous [нерегистровани]

Bas tako

Traze ih negdje zbog krimimala pa mijenjaju prezime.

(понедељак, 15. јул 2019, 18:43) - Далибор [нерегистровани]

Истина је мало другачија

Поуздано знам да највећи број мушкараца који мењају презиме, заправо покушавају да побегну од кривичног досијеа.