Туристи окупирали чувену аустралијску стену Улуру

Многобројни посетиоци из Аустралија, али и целог света, пожурили су да се попну на чувену пешчану стену Улуру, пошто ће од октобра ступити на снагу одлука о забрани.

Улуру или Ерс рок, пешчана стена у Северној територији у централној Аустралији, уздиже се из суве равнице, а настала је од пешчаних наноса које је ветар вековима доносио. Улуру представља свето место за Абориџине, аустралијске домороце. Његова црвена боја мења се под дејством Сунца током читавог дана. Данас Улуру представља један од многобројних националних симбола Аустралије.

Веће Националног парка Улуру-Ката изгласало је одлуку да се забрани пењање на ову стену. Становници који живе у близини, углавном припадници староседелачке мањине, незадовољни су што туристи не поштују историјски значај и симболику који она има за њих, већ је доживљавају као обичну туристичку атракцију на коју желе да се попну ради фотографисања.

На друштвеним мрежама већ извесно време кружи фотографија која приказује колоне знатижељника који су пожурили да се попну пре увођења забране. Оближњи кампови су препуни посетилаца, а они који нису успели да се сместе, спавају на одмориштима за камионе или нелегално кампују у близини Улуруа.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 12. јул 2019, 23:15) - alex [нерегистровани]

Novci

Solidne novce, to je Understatement!

(петак, 12. јул 2019, 23:12) - anonymous [нерегистровани]

Sveto mesto

Iako vec postoji zabrana penjanja jer je sveto mesto. nepismeni turisti se i dalje penju na svetu planinu, jer bas ih briga sto je to sveto mesto aboridzina, a da je to neku hriscansko sveto mesto, sigurno se nebi penjali i postovali bi upozorenje.. sramota.

(петак, 12. јул 2019, 21:27) - anonymous [нерегистровани]

Забрана

Од октобра ће да траже да се туристи врате јер су вероватно остављали и солидне новце локалном становништву.