Кинескиње оживљавају моду својих древних предака

Ханфу, традиционално одевање етничке групе Хан, враћа се у моду међу кинеском омладином. Ово је један од најстаријих азијских модних стилова. Како изгледа и зашто младе Кинескиње одлучују да се облаче као њихове чукун, чукун, чукун баке пре 400 година?

Кинеска омладина у традиционалној одећи сцене су које се све чешће могу видети на улицама, у метроу, парковима. Свилена одећа са кинеским везом заокружена архаичним укосницама, изгледа као костим, али постаје свакодневни тренд за све већи број младих Кинескиња.

„Када сам била дете многи су ми говорили да сам заглављења у прошлости. Моје навике, манири и размишљања помало су застарела. И ја се понекад питам зашто сам таква, али можда је то моја судбина“, мисли Ђианг Јуе, љубитељка ханфу из града Сијамена.

„Ценим подршку своје породице, они немају ништа против да носим овакву одећу и не говоре да је то бизарно, као што многи раде. Макар не могу да кажем да ме обесхрабрују, не баве се тиме и поштују моје изборе“, каже Чен Лин, такође, љубитељка ханфу стила.

Многе кинеске чајџинице спајају омиљени кинески напитак са ханфу традицијом како би привукли млађе госте. Осим чаја, можете купити и традиционалну одећу, по цени од 40 до 1.500 долара, па чак и више.

„Ова је на пример за сваки дан. Посебна је јер има чипку за причвршћивање уместо дугмади. Рукави су релативно мали и зато су веома погодни. За ханфу и било који други културни феномен важи да ће људи бити привучени на први поглед. Али уколико култура превазилази сам изглед и дизајн, још је фасцинантније и заслужује истраживање током живота, баш као ханфу“, мисли Цаи Ђинбао, председник Друштва за културну размену ханфу у граду Сијамену.

Осим државе која покушава да оживи традиционалну културу, за повратак ханфу заслужан је и „ханфу покрет“, који је почео да делује пре око 16 година. Костими етничке групе Хан, већинске у Кини, уживају ренесансу данас, али модерна адаптација древне одеће наишла је и на критике, укључујући и приговоре о њеној аутентичности.

Неки модним покретима учитавају националистичке намере. Ипак, младе Кинескиње које бирају ханфу за своје свакодневно одевање желе да покажу да цене своје културно наслеђе и да осећају везу са својим коренима. Истовремено, они са смислом за бизнис, користе овај тренд да изнајмљују и продају комаде традиционалне кинеске одеће.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2019, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

da nije dosao komunizam

ova odeca uvrezena u kineskom narodu hiljadama godina ne bi tek tako mogla da nestane iz svakodnevice da nije bilo komunistickog pokreta koji ju je svrstavao u burzoasko i nepozeljno odevanje… vreme ide vreme se vraca.