Да ли треба учити последњи дан пред испит?

За будуће средњошколце и будуће студенте јун значи једно-пријемни испит. Тада осим савладавања градива, мора да се савлада и трема. Често због несигурности већина до последњег тренутка проводи време уз књигу. Kолико је то добро и да ли учење последњи дан пред испит доноси боље резултате?

Са књигом или одморити од ње – многи имају дилему шта радити последњи дан пред испит. Било да је реч о пријемном за средњу школу, факултет или обичном испиту, недоумица је увек иста. Ево како у тој ситуацији поступају студенти.

„Трудила сам се до сада да кренем што раније и да тај последњи дан користим за понављање, али то ми се до сада није десило, јер увек тај последњи дан креће највећа нервоза, највећа фрка пред испит и то је поноваљање нон-стоп до почетка испита“, каже Ана Грчић, студенткиња друге године новинарства на Факултету политичких наука.

Њена колегиница са међународних односа Смиљана Алексић истиче да јој се дешавало да управо оно што понавља дан пред испит добије на самом испиту.

Са друге стране, студенткиња Миња Роган последњи дан оставља за понављање, а присећајући се пријемног испита, каже да га је провела са другарицама, опуштајући се.

Овај рецепт нашој саговорници био је добитна комбинација, јер је постигла одличне резултате на пријемном испиту. Међутим, да ли ово правило важи за све и зашто је препорука да се последњи дан не дружите са књигом?

„Учење дан пред испит није увек сврсисходно зато што тиме додатно оптерећујете своју краткорочну меморију и самим тим све оно што сте учили и што је негде сажето у дугорочној меморији додатно оптерећујете. Тако кажу истраживања, међутим, добар део наших студената примењује учење дан пред испит, неки од њих кажу да им је то дало резултате и да су баш оно што су обнаваљали дан пред испит добили на испиту“, тврди Пајазит Помак из Центра за каријерни развој ФПН-а.

Ни то није немогуће, ипак, психолози саветују да дан уочи испита одложите књигу, али да не занемарите градиво које сте научили.

„Последњи дан пред испит добро је понављати, али не учити ново градиво, него се осврнути само на неко понављање и репродукцију. Задњу ноћ пред испит уопште није препоручљиво да се учи, већ је треба искористити за неко опуштање, да се наспавају, да добро једу како би устали одморни и опуштени“, објашњава психолог и педагог Љубица Богетић.

А да би били опуштени, важно је да испит почнете на време да спремате. У пракси није увек тако, а према истраживању једног студентског портала, чак половина студената не учи на време. Тако праве једну од највећих грешака, стварајући себи додатни притисак.

„Најбоље је учити благовремено, имати радне навике, пустити да се градиво слегне, да није научено напамет, већ са неким повезивањем, разумевањем и тај дан пред испит потрудити се да се опусте, јер када су опуштенији много боље ће да репродукују градиво. Мала доза стреса је у реду, али превелика може да преплави, доведе до анксиозности и до блокаде“, истиче Богетићева.

Непосредно пред испит многи појачају темпо, мислећи да ће тако постићи бољи ефекат, а заправо поново греше.

„Једна од великих грешака је то што се студенти током спремања за испит, било то вече пре, или седам дана пред испит, затворе у стан или у читаоницу и не излазе и не удишу свеж ваздух. Свакако треба изаћи и понекад направити паузу, наравно и најчешће то треба да ураде дан, односно вече пред испит да растерете мозак, да удахну свеж ваздух“, саветује Милош Турински из „Инфостуда“.

Такође, пожељно је да избегавају велике дозе кофеина, што значи да кафа и енергетска пића не би требало да буду на листи приоритета.

Kолико год да сте учили, последњи дан би требало да проведете без књиге. Уколико то не можете, најбоље би било да је само прелистате и обратите пажњу на наслове или делове у које сте најнесигурнији.

Ноћ је резервисана за спавање, а занемаривање сна неће вам донети боље резултате. Напротив, утицаће на вашу меморију. А кад смо код меморије, спавање са књигом испод јастука није забрањено.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јун 2019, 08:16) - Saveta [нерегистровани]

Psiholog

I ja sam psiholog i ne smatram da ne treba učiti dan pred ispit. Taj "luksuz" sebi mogu da priušti samo oni koji su čitave godine bili predani učenju. Medjutim, malo je takvih. Za sve ostale, i te kako je važno da uče do poslednjeg minuta (i ispred učionice), jer tada su i motivacija i kancentracija bolji nego inače, a značajno pomaže i vizuelizacija pročitanog.

(субота, 15. јун 2019, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Papagajsko napametiziranje...

Didaktika tecajskih ucitelja u razvojnom klijanju komunistickog vaspitanja.
A kako mislis nauciti sa razumijevanjem lekciju kojoj nisi shvatio sustinu.
Nemas u svijesti glavne elemente njenog sadrzaja , nemas u svijesti redosled konstrukcije,
izlaganja sa razumijevanjem koje ce temu oblikovati...
Uci, ti sebi, uci sa svojim razumijevanjem.Procitaj deset puta.
Ja lekciju citam samo tri puta.

(субота, 15. јун 2019, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

@Uci sistemski....

Dobar sistem. za struku i predmete koji se bubaju napamet. A šta sa onima za koje je neophodno razmišljanje?
Šta bi bilo da Vas je u sred odgovora ispitivač prekinuo i pitao: "a šta mislite zašto je to tako?"

(субота, 15. јун 2019, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

Re:Uci sistemski....

Aha... imaš sistem za učenje napamet... kao papagaj... A ako moraš učiti napamet, onda to što si nagruvao ne razumeš.
E, zato ozbiljni poslodavci ne uzimaju diplome zdravo za gotovo, već ih interesuje šta neko stvarno ume sa svojim znanjem.

(субота, 15. јун 2019, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

Uci sistemski....

Svaka lekcija, svaka tema . Ima svoj sistem i svoju konstrukciju..
Prvo citanje je osmisljavanje. Slijedi izdvajanje konstrukcije.
Konstrukciju nauci napamet. Ponovi tri puta. Zavrsna faza je reprodukcija.
To je za usmeni dio ispita.
Za textove. Najbolji je sistem PAL...
Ako mozez kompletnu knjiga da das sa sto punkti.
Bit ce strah i trema izbrisani.
Nikad nisam pao na ispitu. Nisam bio na na popravnom ni na prijemnom ispitu.
Bili su mi bespotrebni.