Неки од нас су енергетски вампири

Нису ретки људи који су осетили да су без енергије, уморни и исцрпљени, после комуникације са неком особом. На основу таквих искустава са онима који „краду“ туђу енергију настала је негативна етикета „енергетски вампир“.

Слаткоречиви, привлачни, причљиви, интелигентни људи свакако умеју да привуку пажњу околине али опрезно. Многи од њих нас на тај начин увлаче у замку из које се тешко излази - постајемо жртве емоционалних, односно енергетских вампира.

„Заиста постоје такви људи, на жалост, пуно их је око нас. Зато се и зову вампири, по томе што црпе нашу снагу и тиме се хране“, напоменула је проф. др Мирјана Вуксановић, психолог.

Тешко их је препознати пре него што буде касно за бег. Њихова моћ није болест, али сматра се одређеним, најчешће урођеним, поремећајем личности, кажу стручњаци, мада може да се формира и код оних људи који у детињству нису имали довољно љубави и пажње.

„Нећемо их препознати зато што су то врло често веома љубазни људи, пријемчиви, слатки или они који се, с друге стране, жале на нешто, којима је тешко, који кукају, па они код нас, просто, буде неко саосећање“, истиче др Мирјана.

Већина енергетских вампира не поставља замку свесно, али има и оних који то врло промишљено и вешто чине што их сврстава у психопатску структуру личности, наводе стручњаци.

„У суштини, сви они манипулишу другим људима, њима други људи не требају као саговорници, њима други људи требају као слушаоци, они не разговарају, они говоре, а други их слушају“, рекла је докторка.

Енергетски вампири се стално жале на нешто, воле да контролишу друге, нарцисоидни су и воле да су увек у праву. Ком год типу да припадају, имају исти утицај на саговорника, бескрајно га исрпљују.

„Прво је битно да их препознамо, друго да не падамо на те њихове начине завођења, нити лепим речима, нити наређивањем, нити кукњавом, не идемо агресивно на њих, не повлачимо се већ не дамо на себе“, закључила је др Мирјана Вуксановић

С обзиром на то да није болест, ова појава се и не лечи. Ако смо већ постали жртва неког енергетског вампира најбоље би било да првом приликом побегнемо од њега.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. мај 2019, 19:02) - anonymous [нерегистровани]

kad si u kancelariji?

Kako pobeci ako radis sa takvima u kancelariji? Asertivno u redu, ali trebalo je psihologa pitati za vise razlicitih situacija. Prica je zanimljiva, ali dosta povrsno uradjena. Imate i fitoterapeute, bioenergeticare, zadzali ste se na jednom psihologu, bez da ste malo dublje analizirali problem i sa tim jednim.

(понедељак, 20. мај 2019, 10:42) - Shilja [нерегистровани]

Da li mislimo isto...

они не разговарају, они говоре, а други их слушају...
Hahaha, pade mi jedan vampir odmah na pamet

(понедељак, 20. мај 2019, 10:10) - anonymous [нерегистровани]

A mi?

A sta ako sam ja energetski vampir, kako ja da se spasim samog sebe?