Прослављен 130. рођендан Ајфелове куле

Један од најпознатијих споменика на свету, симбол и прва асоцијација на главни град Француске, Ајфелова кула, саграђена је 1889. године као експонат за Светску изложбу, поводом прославе стогодишњице француске револуције.

Када је торањ саграђен, неки Парижани су сматрали да је ругло и да га треба порушити. Данас се сматра за једно од ремек дела архитектуре у свету.

Ајфелову кулу данас посети близу седам милиона људи годишње, што је чини најпосећенијим спомеником за који се плаћа улаз на читавом свету.

Конструкција ове грађевине коју је пројектовао инжењер Гистав Ајфел, трајала је две године и требало је да буде симбол технолошког напретка који ће на упечатљив начин демонстрирати величину француске технике.

Првобитни планови су предвиђали да Ајфелова кула на Марсовом пољу у Паризу остане двадесет година, но, од рушења су је сачували разни научни експерименти које је и сам Ајфел охрабривао, пре свега у развоју телекомуникација.

Структура је састављена од 18.038 делова од ливеног гвожђа, уз помоћ два и по милиона закивака. За време изградње, захваљујући мерама безбедности које је Ајфел увео, погинуо је само један радник, што је за то време било изузетно достигнуће.

Ајфелова кула је висока 300 метара (324 са касније постављеном телевизијском антеном), а метална структура је тешка 7.300 тона. Торањ је до 1931. године био највиша грађевина на свету. До врха води 1.665 степеница.

Јубиларни 130. рођендан Ајфелове куле обележен је ласерским спектаклом који је приказао важне догађаје у историји чувеног споменика.

број коментара 0 Пошаљи коментар