Бразилски пар посадио два милиона стабала и оживео читав екосистем

Прослављени бразилски фотограф Сeбастиjао Салгадо и његова супруга Лелиа Делуиз Ваник нису могли да се помире са делом Атлантске шуме који је био огољен бесомучном сечом. Одлучили су да покажу шта мала група људи може да постигне, а 20 година касније имају чиме да се похвале.

Током читаве своје историје човек је крчио шуме у потрази за простором за своја насеља и пољопривреду или као материјалом за индустрију. Протеклих неколико деценија та пракса је посебно изражена, а нека подручја, позната по огромним зеленим пространствима, попут Атлантске шуме, која се простире јужном обалом Бразила, посебно су погођена.

Светски познати фотограф Сабастиао Салгадо, који је освојио практично свако признање у својој области, вратио се изнурен у родни Бразил деведесетих година након изузетно напорног боравка у Африци и фотографисања ужаса геноцида у Руанди.

Међутим, оно што је затекао дубоко га је погодило. Велика подручја Атлантске шуме била су огољена и пуста. Данас је више од 85 одсто некада виталне прашуме уништено крчењем. Ипак, одлучио је са својом супругом да спаси барем део некада грандиозне прашуме.

„Земља је била болесна. Све је било уништено. Тек око 0,5 одсто површине је било под шумом. Тада је моја жена предложила да поново посадимо шуму. После много година, наш напор је уродио плодом, животиње су почеле да се враћају. Како се шума поново рађала и ми смо се препородили заједно са њом“, рекао је Салгадо за Гардијан пре неколико година.

Себастијао и Лелиа основали су "Instituto Terra", малу организацију која је до сада посадила четири милиона младица, потпуно обновивши и проширивши део некадашње шуме.

„Постоји једно једино биће које може да претвори угљен-диоксид у кисеоник, а то су дрвећа. Морамо да поново посадимо шуме. Са њима ће се вратити и животиње“, истиче Салгадо.

Према његовим речима, код пошумљавања се мора празити да се на сваком подручју саде домаће сорте. Након веома пажљивог бирања и садње аутохтоних врсти, читаво подручје је оживело невероватно брзо у наредних две деценије.

Некадашњу смртну тишину заменила је какофонија звукова птица, инсеката и других животиња.

Све у свему, 172 врсте птица, 33 врсте сисара, 15 врста гмизаваца, 15 врста водоземаца и 293 врсте биљака поново чине богат екосистем.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(субота, 27. апр 2019, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

Sume

Svaka cast za ovaj bracni par. Da bar svaki 10-i stanovnik ove nase prelepe planete zasadi samo jedno drvo, onda bi ova planeta bila mnogo lepsa.

(петак, 26. апр 2019, 17:58) - Dusan [нерегистровани]

Covek koji je sadio drvece

Film iz 1987, slicna prica,preporucujem svima da pogledaju,traje 30ak minuta.

(петак, 26. апр 2019, 17:35) - anonymousJoe [нерегистровани]

Dokumentarac

Pre par godina objavio je dokumentarni film. Jako ga preporucujem za pogledati. Kada je slikao rat u bivskoj Yu i njegovi komentari vredni su gledanja za nase narode. Poruka i sa ovim projektom je manje vise ista, mozemo napraviti pakao oko sebe ili suprotno, samo od nas zavisi. Ali covek ocigledno stremi prvome.

(петак, 26. апр 2019, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

Bravo, bravo, bravo

Sve se može kad se hoće

(петак, 26. апр 2019, 16:47) - mvp [нерегистровани]

..i stihovi cka Jove Zmaja

Odlicna ideja ! Dobro je i korisno da makar dodju u goste. A vazno je pokrenuti akciju za posumljavanje na slican nacin. Nije tesko.

Gde god nađeš zgodna mesta,
tu drvo posadi!
A drvo je blagodarno
pa će da nagradi,
nagradiće izobiljem
hlada, ploda svog,
nagradiće bilo tebe
bilo brata tvog.

(cika Jova Zmaj)

(петак, 26. апр 2019, 15:06) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Mogli bi i mi ovako da posumimo nasu Srbiju! Koliko bi nam jos lepsa bila!

(петак, 26. апр 2019, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

veličine

Njih dvoje su se imali rašta i roditi

(петак, 26. апр 2019, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Шуме

Када би сваки човек, током свог живота, посадио само једно стабло, наша планета би била много богатија шумама.

(петак, 26. апр 2019, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

Predlazem

Da im ponudimo derzavljanstvo i boravak.

(петак, 26. апр 2019, 13:58) - Nebojsa [нерегистровани]

Vratili su zivot......

Na opusteloj zemlji, i pokazali da covek nemora biti samo rusitelj. Svaka cast.