Шампиони подводне фотографије

На језерима Беле Цркве одржана су Отворена првенства Србије и Војводине у подводној фотографији на којима је учествовало 28 ронилаца из осамнаест клубова из Србије и Републике Српске. Организатор такмичења био је Клуб подводних активности „Бела Црква“ уз покровитељство Савеза организација за подводне активности Србије (СОПАС) и Савеза подводних активности Војводине (СПАВ).

Метеoреолошки услови изнад површине воде били су идеални, али под водом је видљивост била знатно смањена, док се температура воде кретала око 14 степени.

Но упркос томе, сви такмичари су успели да испуне прописане норме и начине фотографије које су ушле у конкуренцију за такмичење.

Према пропозицијама, роњење је трајало четири сата током којих су такмичари могли начинити до стотину фотографија, од којих су потом сами бирали оне које ће предати на жирирање у неколико категорија.

Рониоци и клубови су се такмичили у три категорије под називима Амбијент, Фотографија рибе и Макро фотографија, а за сваку категорију су посебно прописана правила.

У категорији Амбијентална фотографија, циљ је био снимити фотографију која наглашава лепоту природног подводног амбијента.

За категорију Фотографија рибе, важно је било направити снимак чији је главни објекат риба, укључијући портрет рибе (до иза шкржних отвора), целу рибу или јато риба, тако да се добије технички коректна и уметнички што боља фотографија.

У категорији Макро фотографија, циљ је био снимити подводну флору и фауну, или један њен део. Дозвољена је употреба макро објектива, додатака, лећа и тубуса, који ће на чипу одређеног формата приказати слику једнаке или мање површине од приближно 100 пута 150 милиметара.

На крају дана, 12 ронилаца је освојило медаље у неколико категорија појединачног надметања, а најуспешнијим клубовима СДТ „Свет роњења“, КПА „Бела Црква“ и „Ронити се мора“, додељени су победнички пехари.

Намерно нисмо истакли имена победника у појединачниј конкуренцији, јер су симболично овога пута били победници сви учесници ове, до сада најмасовније, манифестације, која на најбољи начин спаја два наизглед неспојива света.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. апр 2019, 11:33) - Драган Перашевић [нерегистровани]

Отворено Првенство Србије и Војводине у подводној фотографији Бела Црква 2019.

Леп и сажет коментар такмичења са прелепим фотографијама и снимцима!
Све честитке РТС у на прилогу и хвала за промоцију овог дивног спорта !