Где су нестали стрипови?

Србија има дугу традицију стрипске уметности, а многи врсни аутори доживели су велику афирмацију у иностранству. Значајан траг у историји југословенске и српске поп-културе оставила је некада чувена издавачка кућа „Дечије новине“ која је објављивала популарна издања.

Иако се и данас свакодневно објави бар један стрип, о феномену „Дечијих новина“ још увек се прича. У бројним едицијама пратиле су се авантуре Мандрака, Модести Блејз, Фантома, Таличног Тома. Стрип Никад робом достигао је тираж од невероватних 600.000 примерака.

Позив да ради у стрипској редакцији у граду под Рудником, довео је и Николу Масловара, који је истакао: „Сами смо бирали области у којима ћемо радити. Били смо потпуно слободни да изаберемо шта хоћемо и да радимо колико хоћемо и када хоћемо. То је било стварно идеално и  не верујем да ће то било кад да се понови.“

Легендарни стрип Мирко и Славко, ушао је историју, а у својим најбољим годинама светски позната издавачка кућа у Горњем Милановцу окупила је на десетине стрип цртача. И данас постоји велики број цењених афирмисаних аутора, који како истичу углавном раде за стране издаваче.

„Парадоксално да наши цртачи раде за иностране издаваче, а онда наши издавачи откупе права на та стрип издања, па тако из неке друге руке да тако кажемо, гледамо и читамо радове српских цртача, јер нико нема новца да плати сценаристу и стрип цртача“, рекао стрип цртач и илустратор Мијат Мијатовић.

Највећи издавач у Горњем Милановцу већ деценијама не ради, али ће остати упамћена плејада врсних цртача. Савремену стрип сцену обогаћују успешни аутори који своје радове свакодневно објављују и представљају на бројним фестивалима и смотрама у области девете уметности.

Остали аутори: Силвија Пашајлић
број коментара 0 Пошаљи коментар