„Двоглави орао“ реч године у Швајцарској

Након што је гест швајцарских фудбалера, пореклом са Косова, који су на Мундијалу у Русији показујући албанског двоглавог орла провоцирали српске репрезентативце, изазвао у Швајцарској велику полемику и узбуркао јавност, та реч је добила титулу „реч године“.

Двоглавог орла (doppeladler нем.) на утакмици Светског првенства у Русији између Швајцарске и Србије показивали су Ђердан Шаћири и Гранит Џака. Њихов потез је поларизовао швајцарско друштво, а постављало се чак и питање лојалности Швајцараца страног порекла који имају двојно држављанство.

„Двоглави орао је 2018. изазвао велику буру и још ће се дуго помињати у дебатама“, наводи се у образложењу одлуке Циришког универзитета за примењену науку (ZHAW) приликом избора речи године.

Та реч је победила и на немачком и на италијанском говорном подручју.

Та високошколска установа је, приликом утврђивања речи године, анализирала највећу архиву текстова Швајцарске и десеточлани жири је имао у виду и оно о чему се највише причало у овој години.

Реч године у Швајцарској се утврђује од 2003. године, а од прошле године одговорност за то преузео је департман за примењену лингвистику циришке високе школе.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. дец 2018, 19:18) - anonymous [нерегистровани]

I mi imamo...

...dvoglavog orla,zar ne!?

(четвртак, 06. дец 2018, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

на обе стране

Двоглави орао може да значи и да се чувамо од спољног непријатеља, али исто тако и од домаћих, који раде за туђи интерес.

(четвртак, 06. дец 2018, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

Dvoglavi orao

Sto se naseg dvoglavog belog tice jos je moj pradeda 1900-1992 govorio da on nema dve glave nego gleda i prema istoku i prema zapadu cuvajuci svoje gnezdo....