Шта би Београд могао да „препише“ од Беча, најбољег града за живот на свету

Престоница Аустрије је најбољи град за живот у свету, потврдио је британски „Економист“ оно што други истраживачи тврде годинама. Беч је добио најбоље оцене за безбедност, образовање, здравство, екологију... Од 140 градова, наша престоница је на 82. позицији и у групи која је највише напредовала. Како се заиста живи у Бечу и шта би Београд од њега могао да препише проверила је екипа РТС-а.

Сваки други Бечлија није рођен у Бечу. А да то никоме не смета, потврђује Уна после пет година искуства.

„Са две просечне плате, двоје у кући могу да живе сасвим пристојно и да уштеде. Знам да је минимална плата од 1.100 до 1.200 евра, плус, да не заборавимо 13. и 14. плату коју обавезно имате“, истиче Уна Мрвош Бошковић.

После Срба у Бечу су најбројнији Турци, Немци и Пољаци.

„Ја сама пре три године дошла из Немачке и остала. Ово је за мене најбоље место за живот и рад и ништа не бих мењала“, тврди једна Бечлијка.

„Овде имас све што ти треба, много зеленила, музеје, позоришта, свуда су игралишта, добре су школе и обданишта. И веома је безбедно“, наглашава друга.

Утисак становника потврђују и истраживачи, кажу – Беч је најбољи град за живот, а прво мерило је безбедност.

„Сигурност је у надлежности државе, да полиција и судови добро функционишу, да се прекршаји и злочини уредно процесуирају, тј. да се криминалци и злочинци затварају... Тако да сада имамо лепу ситуацију да број деликата у Бечу опада“, каже др Хелмут Науман из Привредне коморе Беча.

Јавни превоз је оно на шта су Бечлије поносне, а посетиоци се најлакше навикну на метро.

Бечки метро има пет линија укупне дужине 70 км, возови иду на сваких 3-3,5 минута.

„Деценијама градимо и развијамо метро, а ту су и аутобуси и трамваји. Веома је важно имати добар јавни превоз јер то олакшава живот, посебно за око 200 хиљада људи који свакодневно долазе на посао у Беч. У поређењу с Европом, имамо највише километара пређених метроом“, објашњава Петер Ханке, градски менаџер за финансије.

Беч је лидер и по броју станова у власништву града. Таквих је чак 70 одсто и даје их повољно у закуп.

Оно о чему Бечлије уопште не морају да брину, јесте да ли ће за њихове малишане бити места у вртићима, за свако дете од рођења до поласка у школу обезбеђено је место и то у градским вртићима, апсолутно бесплатно, а и у приватним највећи део цене плаћа град.

Градска вода је понос Бечлија, а што мање аутомобила и више пешачења, уз чување зеленила, њихов су стил живота. Тако су и највећу трговинску улицу претворили у пешачку зону.

Остали аутори: Мирјана Брајковић
број коментара 20 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. окт 2018, 17:57) - UniRent [нерегистровани]

Bec&Beograd

Za pocetak da uredi saobracaj kao u Becu.

(четвртак, 18. окт 2018, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

a kamion

Samo što u Minhenu ulete kamion medju turiste

(четвртак, 18. окт 2018, 16:11) - Gastarbeiter,penzioner: [нерегистровани]

Ostao sam da živim u Nemačkoj,

jer u krugu od oko 500m imam sve što je potrebno za normalan život!-Sve je organizovano,sve funkcioniše!-Mnogi moji poznanici koji su se vratili u zavičaj,dolaze redovno svaka 3 meseca - po zalihe lekova i na lekarske preglede!

(четвртак, 18. окт 2018, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

Zasto bi bilo sta prepisivali?

U Becu sam zivela 2 godine, cinjenica da moze da se zaradi i zivi pristojno ali isto tako je cinjenica da ako zelite da izadjete morate da idete u grupi jer zivot u Becu nije ni malo siguran nocu sto se za Beograd ne moze reci. Nema boljeg mesta za zivot od Srbije i srpskih gradova.

(четвртак, 18. окт 2018, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

Beograd bi mogao da nauci

Da u su u Austriji i drugi gradovi dobri za zivot, a ne samo Bec.
U Srbiji samo Beograd ovo, Beograd ono, fontane, pasarele, mostovi, kao da ostatak Srbije i ne postoji.
Tek kad ostatak Srbije ne bude zanemaren, nece svi hrliti u Beograd.

(четвртак, 18. окт 2018, 11:02) - Nikola [нерегистровани]

Metro

Beč raspolaže sa 85, a ne 70 km metro mreže, a počela je i gradnja linije U5 koja je nedostajala u sistemu.

(четвртак, 18. окт 2018, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

Čemu prepisivanje?

Umesto što nam mažu oči nekim prepisivanjem dovoljno bi bilo samo ukinuti neviđenu korupciju i druge oblike kriminala na svim nivoima vlasti, a potom za sve zaposliti (prave) stručnjake. To je već dovoljno da svaki grad procveta. Ali, to je jedino što nijedna vlast sigurno nikada neće uraditi, jer zbog korupcije se i bore za dolazak na vlast.

(четвртак, 18. окт 2018, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

Posledica

Svaki drugi bečlija nije iz Beča, kada je dolazio "zaboravio" je da ponese mentalitet svoga kraja

(четвртак, 18. окт 2018, 08:40) - Wien [нерегистровани]

Jos uvek najbolji

Koliko jos dugo Bec moze ostati najbolji grad za zivot je znak pitanja, ipak to nije onaj isti grad od pre 20-30 godina kada je stvarno bilo milina ziveti u Becu.

(четвртак, 18. окт 2018, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

Treba dodati,

i cela Austrija, gradovi, varoši i sela su kao iz bajke, uredna, čista i puna cveča. Mi Srbi smo trebali da se ugledamo na Beč i Austriju mnogo pre čak i 200 godina. Nešto se krenulo u Srbiji, ali onda su došli nesretni ratovi. Ono što treba naglasi ti da su ljudi svojom kulturom i ponašanjem doprineli da Beč bude najbolji i najlepši. Mnogo nam treba obrazovanja i svesti da i mi od Beograda i cele Srbije napravimo bolju i kulturniju zemlju.