Војвода Пријезда ће добити највиши споменик у Србији

Највиши споменик у Србији тренутно ствара вајар Борис Стапарски у Кикинди. Монументално обележје посвећено Војводи Пријезди и његовој жени Јелици, треба да буде постављено на североисточној страни Куле од Сталаћа, а видеће се са путева који пролазе кроз Расински округ.

Вајар Стапарски каже да је овај споменик његова ауторска симфонија, по грандиозности и по поруци коју шаље. Војвода Пријезда је осим храбрости показао љубав према отаџбини, жени и мачу, а споменик носи назив „Светионик љубави“.

„Споменик ће бити 11,5 метара са постаментом 15 метара висок. Тежиће до 20 тона. То је нешто што је заиста велико, али нама и треба нешто велико. Да се испод сенке тога осетимо велики. Да знамо ко смо, да знамо и шта смо“, објашњава вајар Борис Стапарски.

Споменик Војводи Пријезди и његовој жени Јелици биће постављен на највишој коти код Сталаћке тврђаве, места у српској историји познатог као последње упориште у одбрани земље од најезде Турака.

„Веома је богато налазиште, што говори о томе да су занати били веома развијени. Чак су у граду Сталаћу нађени делови самострела с почетка 15. века којих има у неколико градова Европе“, истиче Наташа Димовска из Народног музеја у Крушевцу.

Локалитет око Куле од Сталаћа се назива и Мојсињска света гора.

„Од ове куле Тодора од Сталаћа, и даље 20 километара, налази се по неким списима из 19. века 77 цркава и манастира. Велики број њих је откривен, велики број су рушевине, велики број је обрастао у коров и наша је жеља да кроз овакве манифестације афирмишемо Мојсињску свету гору, каже Славољуб Љубисављевић из Удружења „Чувари Мојсињске Свете горе“.

Споменик представља Војводу Пријзеду који стражари над Србијом, док верна Јелица најављује одлазак у вечност и славу.

Постављање се очекује наредне године. За сада је завршен мач дуг три метра.

број коментара 12 пошаљи коментар
(уторак, 10. јул 2018, 20:00)
Srpska posla! [нерегистровани]

Što je manje pravih junaka,

više je spomenika!

(уторак, 10. јул 2018, 17:09)
anonymous [нерегистровани]

ovo je prelepo

afirmisite ljudi ove lepote ,podizite statue,uvek sam sanjao da u Beogradu imamo parka sa bistama svih srednjevekovnih kraljeva i vladara

(уторак, 10. јул 2018, 17:08)
anonymous [нерегистровани]

Споменик представља Војводу Пријзеду који стражари над Србијом, док верна Јелица најављује одлазак у вечност и славу.

Mnogo smo zadovoljni.

(уторак, 10. јул 2018, 10:44)
Пролазник [нерегистровани]

споменик

Прелепо изглда. Свака част.

(уторак, 10. јул 2018, 10:00)
anonymous [нерегистровани]

Кула се зове „Тодорова Кула"

Или „Кула Тодора од Сталаћа", а не „Кула од Сталаћа".

(уторак, 10. јул 2018, 09:59)
anonymous [нерегистровани]

Без историје и културе нема ни народа

Без историје и споменика нема ни народа, па самим тим ни осталих аспеката друштвеног идентитета. Но, људи су у Србији уопштено лоше образовани па не схватају значај оваквих објеката за науку, економију и општи просперитет народа.

(уторак, 10. јул 2018, 07:37)
Tibor [нерегистровани]

Srbija ima, hvala Bogu!

Zaista dobro da se neko setio da ovekoveci ovaj dogadjaj! Medjutim, zaista me zabrinjava da u Srbiji postoje toliki broj tvrdjava, manastira i crkvi koje su zagubljene, izrusene i zapustene a da se tek po neka slucajno nadje kao oni Inka i Maja gradovi u juzno americkim djunglama!? Trebalo bi ih sve zapisati, obiljeziti a ako je sredstava i obnoviti jer, kako narodna mudrost kaze; Ko zaboravi svoju proslost, taj nema ni buducnost!

(уторак, 10. јул 2018, 07:24)
anonymous [нерегистровани]

Одлично, треба да их буде више

Видим има људи који негативно коментаришу вајање овог споменика. Људи, споменик је нешто најважније што може да се направи, а да иде у корист опстанка српства. Споменици су уметност, они су симбол идеологије, али што је најбитније, њих виде и разумеју сви, чак и неписмени. Овим спомеником ће бити овековечена борба и заслуга "војводе Пријезде" (заправо се ради о историјској личности, али му је име скоро сигурно било друкчије, док је ово име наденуо народ).

(уторак, 10. јул 2018, 03:07)
anonymous [нерегистровани]

svaka cast...

Treba da znamo proslost...
dobro je za turizam. ..
Turizam donosi novce.....

(уторак, 10. јул 2018, 00:01)
anonymous [нерегистровани]

Kako da ne

Ne volite spomenike pa kako znate da su i mesto i pare dosle munjevitom brzinom? Ti koji se nadju takvom brzinom nisu posveceni Srbima, to smo valjda dosad naucili.