Тринаестогодишњак открио благо Харалда Плавозубог

Археолог аматер открио је значајно благо, које је највероватније припадало данском краљу Харалду Плавозубом Гормсону, током чије владавине је Данска примила хришћанство.

Рене Шон и његов ученик Лука Малашнитшенко били су у потрази за археолошким предметима користећи детекторе метала на острву Руген на северу Немачке, када су наишли на предмет за који су испрва мислили да је безвредно парче алуминијума.

Ипак, након пажљивије инспекције схватили су да се ради о сребрњаку. О веома старом сребрњаку.

Одмах након открића у јануару, обавестили су регионалну археолошку службу, која је послала тим људи да истраже подручје од 400 метара квадратних.

Пронађена је ризница за коју се верује да је припадала данском краљу Харалду Гормсону, познатијем као Харалду Плавозубом, који је владао од 958. до 986. године.

Откривене су огрлице, перле, брошеви, „Торов чекић“, прстење и око 600 новчића, укључујући око 100 из Плавозубовог времена, који је тада владао над данашњом Данском, северном Немачком, јужном Шведском и деловима Норвешке.

„Ово је највеће откриће Плавозубових новчића у овом делу балтичког региона и веома је значајно“, рекао је главни археолог, Михаел Ширен за агенцију ДПА.

Најстарији пронађени новчић је дамаскијски дирхам из 714. године, али и пени из 983. године.

број коментара 3 пошаљи коментар
(понедељак, 16. апр 2018, 21:17)
Курсула [нерегистровани]

86.г. пре Христа

Према историчару Милошу Милојевићу Данска се 86. г пре Христа звала Србија
Познато је шеснаест српских кнезова или жупана који су столовали углавном у граду Србици: Сегуб, Тројдан, Теломир, Острој, Тројдан II, Орел, Јелашин, Вићо, Богои, Владан, Раја, Олег, Крагуј, Годој, Јаровит, Војбор...
Пре двадесетак година упитах једног пријатеља Словака, да ли зна како се звала Данска пре Христа. Човек ми као из топа одговори - Србија. Помислих да се шали, па га упитах откуда зна? Рече ми да су то учили у школи. Само у Србији о томе не сме да се учи!

(понедељак, 16. апр 2018, 18:32)
Marko [нерегистровани]

Srpski grb

Na novčićima se jasno vidi ''Vizantijski'' tj. srpski krst... Sve je više dokaza o tome da su narodi Balkana tj. Helma najstariji u Evropi. Nemojte da nasedamo na priče o nekakvom ''dolasku'' Slovena na Balkan. Mi smo naseljavali ostatak Evrope a ne obrnuto. Uostalom previše je dokaza da je Vinčanska kultura najstarija evropska kulturna civilizacija.

(понедељак, 16. апр 2018, 17:20)
anonymous [нерегистровани]

Dobro za turizam

Ni manje ni vise nego pripadalo kralju. Valjda su i drugi u to vrijeme imali novaca ili ga je kralj pravio samo za sebe.