Карл Маркс коначно добио статуу у родном граду, и то из Кине

Велика статуа Карла Маркса, једног од најпознатијих и најплодоноснијих политичких и социјалних филозофа, подигнута је у његовом родном граду Триру у јужној Немачкој.

Бронзана статуа, три тоне тешка, поклон је кинеских власти, а у Триру је подигнута уочи 200-годишњице рођења оснивача комунизма, која ће бити обележена 5. маја.

„Карл Маркс је најпознатији син Трира“, рекао је градски званичник, Андреас Лудвиг.

Статуа, висока више од пет метара, показује Маркса како држи књигу у једној руци. Немачки филозоф провео је првих 17 година живота у Триру, близу границе са Луксембургом.

Градско веће великом већином је одлучило да прихвати поклон кинеских власти, са 42 гласа „за“ и само седам „против“.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 17. апр 2018, 16:44) - anonymous Pero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv. Mord

Niko nije prosao bez kritike ,,primedme i reklamacije
niti Platon ili Aristotelji ili Paul Satre,tako i Marx,i Lenin i
Mao,,,A za Kemala Atartuka koji ubio milion Armene
savim malo se pise....Pero

(понедељак, 16. апр 2018, 16:07) - anonymous [нерегистровани]

deda

To mu je bio deda koji je bio rabin.

(понедељак, 16. апр 2018, 15:57) - Старац Радивоје [нерегистровани]

Одговор на: "Морд"

Нису то болесне идеје, него је човек (Homo sapiens), уопштено говорећи, болесна врста. Зар подјармљивање других људи није само по себи болесна идеја? Зар идеја приватне својине није болесна сама по себи? Амерички Индијанци, на пример, згражавали су се од идеје приватне својине. Читајте, ако хоћете, свете књиге разних религијских учења - на све стране видећете једну исту поруку. У Еденском врту, одакле су Адам и Ева избачени, није постојала приватна својина. Зар Исус Христос није говорио: "Не скупљајте себи блага на земљи, где рђа нагриза и где лопови вребају, већ сакупљајте себи вечно благо на небу"? Зар Буда није учио своје ученике да треба што мање желети материјалне ствари, јер највећа срећа заправо није у томе? Да људи давно нису издали све своје старе исправне и часне принципе, не би било потребе ни за Марксовим идејама.

"Шта робови могу да изгубе, осим својих ланаца?" - Карл Маркс (1818-1883)
Предивна, универзална идеја. Овако су размишљали и наши преци, када су дизали устанак да се ослободе својих феудалних господара. Нажалост, дух бунта против разних тирана данас није јак.

Сви ви који пљујете по Марксу, који је био изузетан мислилац, сетите се да је, као што каже наш народ, и пушка некад пиштољ била, па су тако и ваши преци били вредни, мудри и часни људи који су живели на селу од свог малог парчета земље (које нико није смео да им узме) и од свог рада, не желећи да поседују много и не желећи да други раде за њих.

(понедељак, 16. апр 2018, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Prosvetli te me

Odakle podatak da se zvao Mordehaj Levi? Ili je to još jedna "caka" bivših gubitaša a sada novih gazda?

(понедељак, 16. апр 2018, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

Najzad

Sramota je bila što se to tek sada radi, zar bi Srbi trebalo da se stide svojih učenih ljudi kakvi su bili Svetozar Marković ili Dimitrije Tucović zarad dnevne politike.

(понедељак, 16. апр 2018, 06:35) - anonymous [нерегистровани]

Морд

Морд на неколико језика значи убиство... па лепо му стоји, због његових болесних идеја, 100 милиона људи је изгубило животе! Тема тог споменика би треба да буде опомена, људи, мани те се марксизма!

(недеља, 15. апр 2018, 21:18) - Архивиста [нерегистровани]

Мордехај Леви?

Зар му није право име: Мордехај Леви?