Јапански колекционар позајмио музеју слику од 110 милиона долара

Слика авангардног уметника Жан-Мишела Баскијата „Без наслова“, која је прошле године на аукцији продата за рекордних 110,5 милиона долара, поново ће се наћи у Њујорку, овог пута биће изложена у Бруклинском музеју од 26. јануара.

Изложба, која ће трајати до 11. марта, део је турнеје „Један Баскијат“, коју је подржао власник слике, јапански колекционар Јусаку Мезава, пренео је АП.

Без наслова је слика рађена у стилу графита која приказује лице у облику лобање, а купио је јапански милијардер и колекционар Јусаку Мезава након 10 минута надметања.

„Срећан сам што могу да објавим да сам добио ремек-дело“, написао је Мезава (42) на Инстаграму испод фотографије на којој се види како стоји поред слике. Колекционар Мезава је богатство, због ког се нашао и на Форбсовој листи, створио захваљујући онлајн продаји.

Пасиоинирани је колекционар уметничких дела.

Без наслова је практично била непозната слика пре него што је пре неколико недеља приказана у „Сотбију“. Мезава је у мају 2016. године купио још једну Баскијатову слику Без наслова, 1982 за 57,3 милиона долара.

Баскијат је умро у 28. години 1988. године пошто се предозирао.

Рођен је 22. децембра 1960. у Бруклину. Његов отац, Жерард, је пореклом са Хаитија, а мајка Матилда је рођена у Бруклину, а порториканског порекла.

За собом је оставио око 1.000 слика и 2.000 цртежа. О његовом животу су снимљена два филма.

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 13. јан 2018, 17:40)
anonymous [нерегистровани]

Питање

Да ли би тај могао да наслика само оне преклопљене шаке... Лепо каже човек да се прави уметници преврћу у гробу гледајући шта се све рачуна у уметност.

(петак, 12. јан 2018, 18:06)
anonymous [нерегистровани]

Kakva budalastina neverovatno

110,5 miliona za sta ljudi za skrabopis ??? Pa zar je to umetnost ? Veliki umetnici se okrecu u svojim grobovima jel je umetnost vec odavno izgubljena .

(петак, 12. јан 2018, 17:58)
anonymous [нерегистровани]

Истина

Ремек-дело?! Свашта. Као да су је деца цртала за неко такмичење. Види се да је уметник био на нечему док ју је правио.